27/05/2007

O Svetem Duhu

Gospod Jezus Kristus je pri zadnji večerji apostolom zelo jasno napovedal svoje trpljenje, žrtveno smrt na križu, vstajenje in vnebohod. Hkrati jim je jasno povedal, da jim bo poslal Svetega Duha: "Ko pa pride on, Duh resnice, vas bo uvedel v vso resnico, ker ne bo govoril sam od sebe, temveč bo povedal, kar bo slišal, in oznanjal vam bo prihodnje reči." (Jn 16,13) Eden najpomembnejših namenov Svetega Duha je bil torej, da uvede apostole v vso resnico. Apostoli so nato v moči te resnice oznanjali evangelij, pa tudi zapisali vse tisto, kar je pomembno in potrebno za zveličanje v spisih, ki sestavljajo Sveto pismo Nove zaveze. Vloga Svetega Duha pa ni le v tem, da je pripravil apostole na njihovo poslanstvo, ampak je dosti širša.


O tem je Jezus rekel: "In ko on pride, bo prepričeval svet o grehu in pravičnosti in sodbi; o grehu namreč, ker ne verujejo v mene; o pravičnosti pa, ker grem k Očetu, in me ne boste več videli; o sodbi pa, ker je vojvoda tega sveta obsojen. (Jn 16,8-11 CHR) Sveti Duh ima torej določeno vlogo "v svetu", torej med ljudmi, ki (še) niso del Kristusove Cerkve. Sveti Duh ima prepričevalno moč, s katero pridobiva izvoljene posameznike za Kristusa.


Kako prepričuje Sveti Duh svet glede greha? Svet ima svoja merila, ki so v neskladju z Božjimi merili. Svet rad pestuje svoj greh in se razvaja z njim. Jezus Kristus pa je tisti, ki je prišel in "se je razodel prav zato, da bi uničil hudičeva dela." (Jn 3,8) On je edini protistrup za greh. Ampak svet ima velik problem s priznanjem greha. In ker je tako, je pač jasno, da ljudje v svojem naravnem stanju bežijo od Kristusa, ki se je razodel kot Luč sveta (prim. Jn 8,12. 9,5): "Kdor namreč dela húdo, sovraži luč in ne pride k luči, da se ne bi pokazala njegova dela." (Jn 3,20) Živeti v grehu in ga negovati pomeni delati húdo. Ravno tu pride na pomoč Sveti Duh, ki prepričuje ljudi o grehu in v njih opravlja delo spreobrnjenja. Na svetu živi dve milijardi ljudi, ki se štejejo za kristjane. Veliko vprašanje pa je, koliko je med njimi takih, ki se jih je res dotaknil Sveti Duh. Ne upam si soditi, ampak prepričan sem, da je ta odstotek precej nizek.


Zakaj prepričuje Sveti Duh svet o pravičnosti? Glede tega je Jezus sam povedal, da zato, ker gre on sam k Očetu. Ker je Jezus zapustil svet, pošilja v svet namestnika. Ta namestnik ni kak polbožanski človek, ki bi ga razglasili za nezmotljivega, ampak Sveti Duh. On ne prepričuje sveta le o grehu, ampak tudi o Božji pravičnosti. Apostol Pavel nekje pravi: "Tega (Kristusa, op. Dizma), ki ni poznal greha, je storil (Bog Oče, op. Dizma) zaradi nas v greh, da bi postali mi pravičnost Božja v njem." (2Kor 5,21 CHR) Gre za zanimivo substitucijo: Kristus je prevzel nase greh, da bi mi prejeli Božjo pravičnost, še več, da bi postali v njem pred Bogom pravični, v kar nas prepriča Sveti Duh. Na drugem mestu govori: "V njem (Kristusu, op. Dizma) se namreč razodeva Božja pravičnost, iz vere v vero, kakor je zapisano: Pravični bo živel iz vere.“ (Rim 1,17) Vera pa je delo Svetega Duha, ne naš proizvod. Ljudje lahko proizvajamo samo religijo.


Sveti Duh prepričuje svet o sodbi, ker je vladar (CHR ima vojvoda) tega sveta obsojen. Vladar tega sveta je eno od bibličnih imen za Satana. Ta je torej obsojen, z njim vred pa so obsojeni tudi njegovi podaniki. Sveti Duh je tisti, ki prepričuje izvoljene o resničnosti te obsodbe in v njih opravlja delo preporoda in spreobrnitve.


Sveti Duh pa ima tudi nadvse pomembno vlogo v življenju kristjana: "Zatorej ni sedaj nobene obsodbe za te, ki so v Kristusu Jezusu. Zakaj postava Duha življenja v Kristusu Jezusu me je osvobodila postave greha in smrti." (Rim 8,1.2 CHR) Sveti Duh je tisti, ki daje kristjanu gotovost odrešenja: "Kajti katerekoli vodi Duh Božji, ti so sinovi Božji. Niste namreč prejeli duha sužnosti zopet v bojazen, ampak prejeli ste Duha sinovstva, ki v njem kličemo: Aba, Oče! Ta Duh sam izpričuje z našim duhom vred, da smo otroci Božji. Če smo pa otroci, smo tudi dediči, in sicer dediči Božji in sodediči Kristusovi, ako ž njim trpimo, da se tudi ž njim oslavimo." (Rim 8,14-17 CHR) Ima pa v našem življenju Sveti Duh še eno pomembno vlogo: "Prav tako tudi Duh prihaja na pomoč naši slabotnosti. Saj niti ne vemo, kako je treba za kaj moliti, toda sam Duh posreduje za nas z neizrekljivimi vzdihi." (Rim 8,26) Kristjani smo mnogokrat v dilemi glede tega, kako in za kaj sploh moliti. V takem primeru nam pomaga Sveti Duh, ki sam prosi za nas, saj ve, kaj potrebujemo.


Naj pomaga tudi vsem, ki to berejo.



(Svetopisemski navedki so vzeti, kjer ni drugače napisano, iz SSP)





Ni komentarjev: