05/07/2007

Vzrok za revščino v svetu je pohlep

Sveto pismo govori: "Korenina vsega zla je namreč pohlep po denarju." (1Tim 6,10 SSP) Kako ta reč deluje, si lahko preberemo v naslednjem odlomku:

"Korenina revščine je v veliki meri pohlep po denarju in luksuzu tako na Zahodu kot pri vladarjih mnogih revnejših predelov sveta. Eden od razlogov, zakaj je tako težko vzpostaviti poštene odnose med Zahodom in ostalimi predeli je ta, da vlada v zahodnih državah demokracija, kjer so voditelji odvisni od glasov večine, zaradi česar so njihove predvolilne obljube vedno osredotočene na povečano gospodarsko blagostanje. Če bi nek politik predlagal, da bi država sprejela manjši bruto nacionalni dohodek na prebivalca, da bi pomagali revnim, enostavno ne bi bil izvoljen." (Stephen Walton)

Svet danes veliko govori o nepravični porazdelitvi dobrin. Vprašanje pa je, ali so se ljudje v razvitem svetu pripravljeni odpovedati vsaj delčku materialnih privilegijev, ki jih uživajo. Zadevo lahko ilustriramo že z domačim primerom: pri nas se še nikoli ni tako dobro živelo kot se danes, a vendar širijo razni "preroki nesreče" med ljudmi prepričanje, kako slabo da se živi. Ali pa: mnogi se danes norčujejo iz takih staromodnih reči, kot je odrekanje in iz tistih, ki še kaj dajo na to. Kako si lahko ob takšni miselnosti svet predstavlja, da ne bi bilo lakote in drugih problemov v svetu? Računica je zelo preprosta: če je nekje preveč, mora biti drugje premalo.

Začetek vsega zla je torej v človeku in v njegovem porušenem odnosu do Boga, bližnjih in okolja , ne pa v takih ali drugačnih okoliščinah...

3 komentarji:

Magdalena pravi ...

Ali pa tako staromodna ideja kot je greh! Vzrok skoraj vsakega trpljenja na svetu je greh. Moj greh, tvoj greh. Ošabnost, pohlep. Samoljubje, lenoba. Božji eros me edini lahko potegne iz moje sebičnosti. Poruši moje zidove. Ni Bog hudoben, ker ljudje trpijo, saj jim je vendar poslal mene in tebe v pomoč!

Dizma pravi ...

Pohlep = lakomnost je eden od poglavitnih grehov (staromodna ideja, ki je še nihče ni v praksi ovrgel).

Lp :)

Bonifacij pravi ...

Pohlep ali želja po več je nekaj naravnega. Vzrok revščine tistega, ki je pohlepen, je napačne vrste pohlep.

Bogati so tisti, ki so se sposobni v nekem trenutku nečemu odpovedati - oziroma so sposobni finančne discipline.

Vzrok za revščino pa je tudi dobrodelnost. Revščine ne bo odpravilo zgolj dajanje hrane in denarja tem ljudem, ampak jo bo povečevalo.

Odločiti se je treba - ali je cilj iztrebiti revščino ali pa se iti dobrodelneže. Ta dva cilja zahtevata popolnoma druge vrste dejanj.