28/03/2008

Novodobni Janus ali dvojna merila

Na Nizozemskem je izbruhnil škandal. Poslanec Geert Wilders je na internetu posredoval kratek film z naslovom Fitna, v katerem ostro kritizira islamsko sveto knjigo Koran. Mnogi vodilni nizozemski in evropski politiki so se že ogradili od filma in ga obsodili ter s tem pokazali svoje spoštovanje do muslimanov (morda pa le strah).

Seveda jim podobno ograjevanje ne pade niti na kraj pameti, kadar gre za smešenje in obsojanje krščanstva in Biblije. Tako so npr. ob provokaciji Strelnikoffa z Jezusom, upodobljenim kot podgano v naročju brezjanske Marije, mnogi slovenski politiki s predsednikom republike na čelu branili svobodo umetniškega izražanja. Danes pa so dežurni borci za svobodo umetniškega izražanja, govora, tiska in vseh drugih človekovih pravic ter svoboščin (ki jih imajo ponavadi polna usta) nekam tiho, ali pa bolj ali manj glasno govorijo Geertu Wildersu nekaj takega kot: "Kaj pa je tebe treba bilo..." Le zakaj taka razlika?

S krščanske strani, če odštejemo kakega duševnega bolnika, se pač ni treba ravno bati, da bi prišlo do kakega maščevanja. In tako je tudi prav! Apostol Peter namreč pravi: "Nihče med vami naj ne trpi zato, ker bi bil morilec ali tat ali hudodelec ali ovaduh. Če pa kdo trpi kot kristjan, naj ga ne bo sram, ampak naj v tem imenu poveličuje Boga." (1Pt 4,15.16 SSP) Jezus pa je rekel: "Blagor vam, kadar vas bodo zaradi mene zasramovali, preganjali in vse húdo o vas lažnivo govorili. Veselite in radujte se, kajti vaše plačilo v nebesih je veliko." (Mt 5,11.12 SSP) Svet pa kar naj ima svoja merila: dvojna, trojna, dvanajsterna...




Ni komentarjev: