17/06/2008

Zakaj je Bog izbral Abrahama?

V mojo elektronsko pošto redno zaide tudi kakšno nenaročeno sporočilo s krščansko vsebino. V to skupino sodijo sporočila ameriškega binkoštnega pastorja Scotta Phillipsa. Ponavadi jih brišem, zadnjič pa me je zanimiv naslov spodbudil, da sporočilo preberem. Ker omenjeni pastor objavlja ista sporočila tudi na svojem spletniku, posredujem povezavo: KLIK>>>.

Naslov prispevka je Zakaj je Bog izbral Abrahama?

Odgovor, ki ga podaja avtor, je tako arminijanski in pelagijanski, da skoraj ne more biti bolj.

Bog naj bi izbral Abrahama:

1. Ker je bil Abraham sposoben živeti življenje vere.

2. Ker je bil poslušen.

3. Zaradi pomnoževanja vere.

ad 1) Tole je tako povedano, kot da je bil Abraham sposoben sam po sebi in iz sebe živeti življenje vere. Zasluga gre torej Abrahamu. Bog je samo ugotovil, kakšen fant od fare je tale Abraham, zato ga je izbral. Bog torej izbere dobre dečke.

ad 2) Abraham je imel po Scottu Phillipsu še eno kvaliteto: to je poslušnost. Bog je izbral Abrahama, ker je bil le-ta poslušen. Gre za še eno naravno kvaliteto in Abrahamovo dobro lastnost, ki je bila Bogu všeč.

ad 3) S tretjim se v glavnem strinjam.

Sveto pismo ne pravi, da je Abraham sam proizvedel svojo vero, temveč, da "jo je bil prejel" ( prim. Rim 4,11 ). Prejel pa jo je bil od Boga. Abraham je torej veroval vero, ki jo je prejel od Boga. Poslušnost je bila le posledica te vere. Božja beseda pravi na drugem mestu glede našega odrešenja: "Z milostjo ste namreč odrešeni po veri, vendar to ni iz vas, ampak je Božji dar." (Ef 2, 8 SSP) Opravka imamo z naslednjim zaporedjem: milost -> vera (= sredstvo, po katerem prejmemo milost) -> odrešenje. Zgodba pa se ne konča na tej točki, ampak ima nadaljevanje v delih, ki so posledica, oziroma sad vere, oziroma, kakor je pisano: "Njegova stvaritev smo, ustvarjeni v Kristusu Jezusu za dobra dela; zanje nas je Bog vnaprej pripravil, da bi v njih živeli." (Ef 2,10 SSP) Bog je torej tisti, ki deluje v nas in preko nas, ne pa mi sami, oziroma "Bog je namreč tisti, ki po svojem blagohotnem načrtu udejanja v vas hotenje in delovanje." (Flp 2,13 SSP)

Arminijansko pojmovanje, da je Bog izvolil Abrahama, ker je v njem videl določene kvalitete, je torej na zelo trhlih nogah. Abraham je bil izvoljen v skladu z Božjo suvereno voljo, ne pa zaradi svojih osebnostnih lastnosti.



2 komentarja:

Magdalena pravi ...

Ta Abrahanmova vera je morala biti "rajska". Če pogledaš, kako sta šla z Izakom v Morijo. Abraham se ni niti za hip kaj sekiral. Popolnoma je zaupal Bogu, da bo storil vse najboljše, kljub temu, da si človeško ni mogel misliti, kako.

Dizma pravi ...

Saj je tudi res bila rajska: bila je popolnoma od zgoraj. :)