05/07/2008

Ostre besede

Če te torej tvoja roka ali noga pohujšuje, jo odsekaj in vrzi od sebe! Bolje je zate, da prideš pohabljen ali hrom v življenje, kakor da imaš obe roki ali nogi in si vržen v večni ogenj. In če te tvoje oko pohujšuje, ga iztakni in vrzi od sebe! Bolje je zate, da prideš z enim očesom v življenje, kakor da imaš obe očesi, a si vržen v peklensko dolino ognja. (Mt 18,8.9 SSP)

Tale odlomek za tiste, ki ga ne razumejo, oziroma ga dobesedno razumejo, najbrž videti zelo krut. Eden takih dobesednih razlagalcev je bil cerkveni oče in začetnik kar nekaj zmot in herezij Origen. Ker si je te besede dobesedno razlagal, se je dal skopiti.

V resnici stvari niso tako strašne, kot so videti. Gospod svari svoje pred lahkomiselnostjo. Greh je ponavadi zelo vabljiv sadež. Če ne bi bilo tako, ne bi bil privlačen. Zato smo v tem odlomku spodbujeni, da se umaknemo priložnostim za greh. vsakdo najbolj sam pozna svoje šibke točke: kdor je npr. nagnjen k alkoholu, ali pa je ozdravljeni alkoholik, ta se zagotovo ne bo motal po gostilnah, oziroma si doma ne bo delal zalog alkoholnih pijač. Kdor ima preveč kilogramov in se ne more zlahka odpovedati slaščicam, najbrž ne bo silil v slaščičarno, ali si kupoval čokolado na kilograme. Isto pravilo velja tudi za druge primere.

v greh nas vabijo različne priložnosti. Prostovoljno in lahkomiselno izpostavljanje takim priložnostim pa seveda ni dobro. Zato se je modro in koristno takim priložnostim odpovedati. Ravno za to gre pri zgornjem odlomku.



Ni komentarjev: