20/09/2008

Rowan Williams gre v Lurd

Rowan Williams je canterburyski nadškof in primas cele Anglije, hkrati pa velja za voditelja skupnosti anglikanskih cerkva.Velja za liberalnega in hkrati "katoliško" orientiranega teologa in cerkvenega voditelja. Anglikanizem, ki ga predstavlja Rowan Williams je daleč od izvirne reformacijske anglikanske cerkve, ki je bila od časa reformacije naprej utemeljena na svetopisemski veri, Knjigi skupne molitve in 39 členih vere, napisanih v kalvinskem duhu.

Da je to res, dokazuje za ponedeljek najavljeno romanje Rowana Williamsa v francosko romarsko središče Lurd, kjer naj bi se neki Bernardki pred stoletjem in pol prikazala Marija. Spremljalo ga bo deset škofov, šestdeset duhovnikov in štiristo vernikov. Rowan Williams torej roma na mesto, ki mu ga je malo nazaj "pogrel" rimski škof Benedikt XVI.

Po besedah organizatorja romanja je Rowan Williams pristen Marijin častilec. Ni mi jasno, kako je lahko najpomembnejši voditelj cerkve, ki izhaja iz protestantske reformacije, Marijin častilec. Kot sem že navedel, je eden od temeljnih dokumentov anglikanske cerkve 39 členov vere. V 22. členu je jasno in nedvoumno zapisano: "Rimski nauk, ki se nanaša na vice, odpustke, oboževanje in čaščenje podob ter relikvij in klicanje svetnikov je po neumnem začeta ničevost in nima nobene svetopisemske utemeljitve. Še več, to učenje je v nasprotju z Božjo besedo." Gospod Rowan Williams torej veruje v nasprotju s temeljnimi doktrinarnimi načeli lastne cerkve.

Ravno zato in zaradi podobnih razlogov me nikakor ne čudi, da je cerkev, ki ji pripada in jo vodi ter soupravlja Rowan Williams, zadnje čase v tako nezavidljivem položaju.


Dostop do vira informacije>>>

Dostop do Členov vere >>>


Ni komentarjev: