23. marec 2009

Na predvečer stoletnice rojstva Richarda Wurmbranda

"Roža, ki jo zmečkaš pod nogami, te nagradi s svojim vonjem." (Richard Wurmbrand)

Pred malo več kot dvajsetimi leti sem v krščanski literaturi naletel na ime pastorja Richarda Wurmbranda. Leta 1990 sem v Trubarjevem antikvariatu v Ljubljani odkril njegovo knjižico Tortured for Christ. Brez pomišljanja sem jo kupil in na dušek prebral. Pri tem naj povem, da iz te knjige ne izžareva niti trohica zamere do ljudi, ki so pastorju Wurmbrandu povzročili mnogo gorja, ampak prej sočutje in odpuščanje ter silna ljubezen do njegovega Odrešenika. Ta mu je tudi pomagala, da je prebrodil štirinajst let po zaporih.

Richard Wurmbrand se je rodil 24. marca 1909 v Bukarešti v judovski družini, kot zadnji od štirih sinov. Vzgoja v družini je bila daleč od verske; kot pravi sam v knjigi Tortured for Christ , je bil pri štirinajstih prepričan ateist. Za nekaj časa se je celo pridružil ilegalni komunistični stranki.

Jeseni 1936 se je oženil s Sabino Oster. Leta 1938 sta "po naključju" obiskala neko oddaljeno gorsko vas, v kateri je preprost čevljar Christian Wölfkes prosil Boga, da mu pošlje kakega Juda, kateremu bi posredoval veselo oznanilo o Jezusu Kristusu (saj je bil tudi Jezus Jud). In tako sta zakonca Wurmbrand izvedela za evangeljsko oznanilo. Richard Wurmbrand se je spreobrnil ob branju Svetega pisma, ki mu ga je podaril Christian Wölfkes, za njim se je spreobrnila tudi njegova žena Sabina.

Wurmbrand se je najprej pridružil nekemu anglikanskemu misijonu za Jude, pozneje pa luteranski cerkvi in bil ordiniran za pastorja. Romunija je stopila v drugo svetovno vojno na strani sil osi. Zakonca sta oznanjala evangelij tako domačinom, kot nemškim vojakom in bila med vojno večkrat zaprta. Sabinini svojci so končali v uničevalnem taborišču. V nacističnih ječah je, kot sam pravi, pridobil dragoceno izkustvo, da je možno zdržati kljub udarcem.

Ko so leta 1944 rdečearmejci zasedli Romunijo, je nadaljeval evangelizacijsko delo med Romuni, evangeliziral pa je tudi med sovjetskimi vojaki. Zanje je dal natisniti milijon izvodov Janezovega evangelija.

Leta 1945 so novi oblastniki organizirali kongres verskih skupnosti, katerega sta se skupaj z drugimi 4000 predstavniki različnih verskih skupnosti udeležila tudi zakonca Wurmbrand. Mnogi predstavniki verskih skupnosti so se laskali prihajajoči novi oblasti, nakar je Wurmbrand stopil naprej in rekel delegatom, da je njihova edina dolžnost, da kot kristjani poveličujejo Boga in Kristusa. Zavedajoč se zahtev prihajajočega časa je začel Wurmbrand počasi pripravljati "podzemno cerkev".

Ko je šel 29. februarja 1948 v jutranjih urah v cerkev, ga je ugrabila tajna policija in ga odvlekla v zapor. Zaporno kazen je preživljal v različnih kaznilnicah, kjer so se pazniki na vse mogoče načine izživljali nad zaporniki. Tri leta so ga držali v samici. Leta 1950 so zaprli tudi njegovo ženo. Ko so jo po treh letih izpustili, so ji dejali, da je Richard umrl.

Po Stalinovi smrti je prišlo do rahle politične otoplitve. Leta 1956 so ga po osmih letih in pol izpustili iz zapora in mu zabičali, da mora prenehati z verskimi aktivnostmi. Seveda so se ušteli. Nadaljeval je pridigarsko delo v "podzemni cerkvi". Leta 1959 so ga znova zaprli in obsodili na 25 let zapora, od tega jih je tam preživel le približno pet, kajti leta 1964 je bil pomiloščen. Ker je obstajala nevarnost, da ga bodo spet zaprli, sta se Norveški misijon za Jude in Hebrejska krščanska aliansa začeli pogajati z režimom, da bi ga izpustil iz države. Pogajanja so bila uspešna, družino Wurmbrand so izpustili iz Romunije proti odkupnini v vrednosti 10.000 ameriških dolarjev. Tajna policija je od njega zahtevala, da molči o mučenjih, ki jih je preživel po kaznilnicah.

Wurmbrandovi so se najprej preselili na Norveško, od tam v Veliko Britanijo in naprej v ZDA. Maja 1966 je pričal v Washingtonu pred senatnim pododborom za notranjo varnost. Njegova življenjska zgodba se je hitro razširila po ZDA in širom sveta.

Ko so leta 1967 albanski komunisti razglasili svojo državo za prvo uradno ateistično državo na svetu, je Wurmbrand ustanovil organizacijo za pomoč preganjanim kristjanom, ki se je sprva imenovala Jezus za komunistični svet, pozneje pa se je preimenovala v Glas mučencev (The Voice of the Martyrs) in še vedno deluje pod tem imenom. Istega leta je Wurmbrand izdal knjižico Tortured for Christ. Wurmbrandova organizacija je tihotapila Biblije in drugo versko literaturo v nekatere komunistične države, kot so bile npr. Sovjetska zveza, Kitajska, Kuba in podobne, pa tudi v nekatere druge države, kjer je bilo krščanstvo pod pritiskom.

Leta 1990 sta zakonca Wurmbrand po petindvajsetih letih spet prišla v Romunijo. Pastor Richard je skupaj z domačimi pridigarji iz različnih denominacij oznanjal sporočilo ljubezni in odpuščanja.

11. avgusta 2000 je odšla h Gospodu njegova žena Sabina. Sam ji je sledil čez pol leta. Preminil je 17. februarja 2001 v bolnišnici v kraju Torrance v Kaliforniji. On je eden tistih, na katerem se je gotovo uresničila Božja beseda, zapisana v Svetem pismu: "Žejnemu bom dal zastonj od izvirka žive vode. Kdor bo zmagal, bo to podedoval in jaz bom njemu Bog, on pa meni sin." (Raz 21,6b.7 SSP)Ni komentarjev: