22/05/2009

Slabe novice z Irske in Poljske

Irska in Poljska slovita kot katoliški državi prvega reda. Rimska tradicija je v njiju močno zakoreninjena, zato sta po splošnem mnenju uvrščeni med zelo "krščanske" države. Zdaj pa na kratko poglejmo, ali neka tradicija in religija kot taki zadostujeta, da bi si neka država zaslužila naziv "krščanska", nek posameznik pa naziv kristjan.

V današnjem Večeru smo lahko prebrali o hudih zlorabah otrok in mladostnikov, tudi spolnih, ki so se dogajale v različnih zavodih, katere upravlja rimsko-katoliška cerkev na Irskem. Dejstvo je, da je pojav takih zlorab nemogoče popolnoma preprečiti, se jih pa da odpravljati tako, da storilcu onemogočiš nadaljnji stik z žrtvami in prijaviš ustreznim organom, da ukrepajo. Ampak nič takega se ni zgodilo. Če so že komu prišli na sled, so ga premestili drugam, da je lahko tam nadaljeval s svojim početjem.

V današnjem Žurnalu na spletu pa smo lahko prebrali, da je nek nasilnež v vasi Krawcowizna blizu Varšave držal tri leta svojo ženo v svinjaku. Sosedje so vedeli za zlorabo, a so molčali. Med njimi so bili najbrž tudi pobožni "krščanski" ljudje. In seveda niso nič storili.

Oba primera dokazujeta, da ni religija kot taka pravzaprav nič vredna. Je le forma, prazna lupina brez notranje vsebine. Izvajanje obredov, spovedi, obhajil in kar je še takega, samo po sebi nima nobene vrednosti. To je približno tako, kot bi spovedoval ali obhajal mrliče. Za biti kristjan je potrebno nekaj več, kar prihaja od zgoraj, od Boga: novo rojstvo. O tem pa je bilo na tem spletniku že tudi precej povedano. In najbrž še bo, če bo taka Božja volja.

Kaj pa krščanske države? V angleščini imajo dva izraza, prvi je Christianity in se nanaša na krščanstvo kot tako, drugi pa je Christendom in pomeni "krščanstvo" v širšem smislu: političnem, geografskem, kulturnem in podobno. V slovenščini sem pred leti (ne vem več pri katerem avtorju) zasledil izraz kristjanstvo, kristjanski, ki se nanaša na to širšo dimenzijo "krščanstva". Ta izraz se mi zdi posrečen, zato menim, da bi ga kazalo bolj uporabljati. Krščanskih držav in narodov pa ni. Obstajajo le kristjani, ki živijo in delujejo v različnih državah in narodih. Tudi kristjanskih.

Pošastne zlorabe Irske katoliške cerkve (Večer)>>>
Za kazen tri leta zaprta v svinjaku (Žurnal)>>>

Ni komentarjev: