09/07/2009

Politizirani Trubar

Skupina poslancev sedaj vladajoče koalicije je predlagala 8. junij, ko se je domnevno rodil Primož Trubar, za državni praznik, dan Primoža Trubarja. To bi bil praznik, ki ne bi bil dela prost dan. Vse lepo in prav. Pozdravljam ta predlog koalicije.

Potem pa se je zgodilo še tisto, zaradi česar sem se oglasil s tem prispevkom. Vodja poslanske skupine LDS je Trubarja posthumno razglasil kar za liberalnega demokrata. Spet se nam je pripetil politizirani Trubar, kot pred tremi leti, ko ga je nekdo drug razglasil tako rekoč za socialnega demokrata, oziroma za predhodnika socialnih demokratov.

Ne vem, zakaj je potrebno poudarjanje tistega, kar Trubar ni bil. Ker je rekel, naj se deklice izobražujejo? Trubar ni tu povedal nič takega, kar ne bi bilo v osnovi globoko krščansko. Če hočeš v praksi izpeljati enega temeljnih protestantskih principov, ki se glasi "SOLA SCRIPTURA", "samó Sveto pismo" (ja, to so tiste danes od skeptikov vseh vrst tako zasmehovane stare bukve), potem moraš ljudi izobraziti, da bodo znali brati. Vse vernike, brez izjeme. Torej tudi ženske, oziroma dekleta. Trubar je pri tem samo sledil nauk svetega Pavla, ki govori kristjanom: "Ni ne Juda ne Grka, ni ne sužnja ne svobodnjaka, ni ne moškega ne ženske: kajti vsi ste eden v Kristusu Jezusu." (Gal 3,28 SSP) Je bil tudi apostol Pavel liberalni demokrat? Močno dvomim, enako kot za Trubarja.

Prilaščanje Trubarja s strani političnih strank se mi zdi skrajno kontraproduktivno in nepovezovalno. Trubarja si ne more lastiti nobena politična stranka. Trubar je bil zelo aktiven v tem svetu, a vendar ni bil ravno od tega sveta. Bil je eden od ljudi, za katere veljajo besede C. S. Lewisa: "Kristjani, ki so največ storili za ta svet, so tisti, ki so največ razmišljali o prihodnjem svetu. " Vse kar je Trubar ustvaril, ima svojo vertikalno dimenzijo. Ker je bil usmerjen v prihodnji svet, je bil dejaven na tem svetu. Njegov motiv delovanja je bilo nebeško kraljestvo in njegovo širjenje. Zdaj pa še nadaljevanje Lewisovega citata: "Odkar so začeli kristjani manj razmišljati o prihodnjem svetu, so postali manj učinkoviti v tem. Meri na nebesa in dobil boš zemljo, meri na zemljo in dobil ne boš ničesar."

Trubar je vedel, kam je treba meriti. In to je prineslo vsem Slovencem veliko kolateralno korist. Ravno zato je politično trganje Trubarja iz Trubarjevega konteksta, zelo blago rečeno, nadvse neprimerno.


1 komentar:

Tone pravi ...

Nič čudnega. Poslanci vladajoče koalicije so mentalno v letu 1960 ali 70, ko so nas v šoli učili, da so ti veliki možje marksisti in v časopisju iz tistih časov bi našli polno takih člankov " Prešeren in marksizem " itd. To so specialisti za potvarjanje zgodovine, pa še nobenega sramu ne poznajo.Še čudno, da ne vržejo v eter teze da je bil Kardelj član marijine družbe.