26/09/2009

Evropa: svoboda govora ali sovražni govor?



Tale video, ki ga posreduje CBN, sicer ni popolnoma svež, je pa zelo poučen. Kaže predvsem na zmedo v evropski (in sploh zahodni) družbi glede dveh pojmov. To sta svoboda govora in sovražni govor. Dejansko gre za to, da je lahko enaka ali podobna stvar enkrat prepovedana kot sovražni govor, drugič pa dovoljena, saj pri nas imamo vendar svobodo govora, kajne? Prepovedano je govoriti proti tistemu, kar bi utegnilo biti  nevarno, proti tistemu, kar se nam ne zdi nevarno, se pa lahko svobodno govori in tisto po mili volji kleveta. Gre torej za podleganje čistemu pragmatizmu. Temu bi lahko rekli tudi strahopetnost.


Več  lahko preberete  na  tej povezavi. >>>>>>>>>> 

22/09/2009

Vatikanska kolonija?


 Imenovanje Aleša Guliča na položaj direktorja vladnega  urada za verske skupnosti ni bilo ravno nekaj,  kar bi si na tem svetu  najbolj želel. Po mojem mnenju bi bilo najbolje, da bi se po neuspehu na lanskih jesenskih volitvah mož lepo vrnil v prosveto in se razdajal s poučevanjem slovenščine.
*****
Očitno je bil podobnega mnenja tudi kardinal Rode in še kdo iz vodstvenih in ostalih krogov Rimskokatoliške cerkve. Menda jih je močno zmotila njegova črna majica, ki jo je  Gulič nosil na motorističnih prireditvah, na njej pa je pisalo Hell's Angels.  To je bil  zanje zagotovo znak, da je sam hudič na delu. Kakorkoli, takrat ko se je bilo treba priklanjati Hitlerju, ali  na lokalnem nivoju Rösenerju, gospodje niso imeli takih očitnih  pomislekov.  In to ne glede na  okrvavljene roke omenjenih dveh patronov. Torej, kardinal  Rode je bil v svoji izjavi za  tednik Družina zelo jasen in neizprosen: "Ç'a ira loin," je pribil po francosko. Zraven je dodal še slovenski prevod: "To bo šlo daleč."
*****
In res je šlo. Ko je prišel predsednik vlade Pahor v Vatikan, je bil očitno deležen intenzivnega pranja možganov s strani Rodetovega prijatelja kardinala Tarcisija Bertoneja, ki se je končalo tako, da je začel kazati znake popuščanja.
*****
Kakorkoli, Gulič še niti ni dobro začel z delom, tako da v resnici sploh  ne vemo, kako bi  pod njim dejansko potekalo vodenje urada za verske skupnosti. Slovenija se tudi ne vmešava v imenovanja v Vatikanu. Na vsak način pa sedaj,  ko nam Papeška država diktira, kdo naj ne bi bil direktor urada za verske skupnosti v tej državi, podpiram Guliča! 




16/09/2009

Vinko Ošlak: Črtati metafiziko

Takšne besede pravzaprav ne bi smel uporabiti v članku, ki je namenjen množičnemu občinstvu, ne pa kakšnemu akademskemu časopisu za tiste, ki so študirali filozofijo. A če si jo je privoščila Neue Zūricher Zeitung, ki jo je v svojih letih bivanja v tem švicarskem mestu strastno prebiral tudi dobri slovenski znanec Vladimir Uljanov Lenin, zakaj si je ne bi privoščil mariborski Večer? Je švicarski bralec toliko bolj razgledan od slovenskega? Gotovo ne. Raje manj. Kakor tudi v Leninovem času nihče v njegovi okolici, noben švicarski profesor, ni bil bolj razgledan od Lenina. A nekaj je res: ne rešujejo nas razgledi, rešujejo nas uvidi! Sicer bi bile komunistične družbe uspešnejše od krščanskih (se pravi: protestantskih), saj komunizem temelji na najširši razgledanosti svojih filozofskih in ideoloških očetov, medtem ko krščanstvo temelji na nekem uvidu, do katerega se je med prvimi dokopal povsem nerazgledani desni razbojnik na križu, za njim pa rimski stotnik, ki je to strašno eksekucijo nad dvema razbojnikoma in povsem brezgrešnim človekom izpeljal[...]


Povezava do celotnega članka v Večeru >>>>>>> 

14/09/2009

Diagnoza je prava

Razvpiti ameriški finančnik Alan Greenspan je v zvezi z aktualno gospodarsko in še kako krizo izjavil: "Imeli bomo še več kriz, razen če nekdo najde način, da spremeni človeško naravo." 
****
 Verjetno se je kdo prizanesljivo nasmehnil ob tej na videz preprosti ugotovitvi, saj smo danes vajeni zelo zakomplicirano razmišljati in valiti krivdo na vse mogoče -izme, le na to, kdo ali kaj je človek, najraje pozabimo. Zdi se mi, da je Greenpan postavil zelo dobro diagnozo  vzroka krize. Nobenega dokaza  pa nimamo, da bi se človeška narava  časov Ötzija, ki ga vidimo tukaj na sličici, kakorkoli spremenila. Prerok Jeremija je rekel: "Srce je zvijačnejše od vsega in zahrbtno; kdo ga more doumeti?" (Jer 17,9) Pri tem seveda ni mislil srca kot organa, ampak človekovo skrito in očem nevidno  notranjost. Jezus pa je bil glede tega, kaj vse pride iz človekovega srca, še bolj konkreten: "Kar pride iz človeka, to ga omadežuje. Od znotraj namreč, iz človekovega srca, prihajajo hudobne misli, nečistovanja, tatvine, umori,  prešuštva, pohlepi, hudobije, zvijača, razuzdanost, nevoščljivost, bogokletje, napuh, nespamet.  Vse te hudobije prihajajo od znotraj in omadežujejo človeka." (Mr 7, 21-23)
 ****

 Alan Greenspan seveda ni edini, ki bi si želel najti način, kako spremeniti človeško naravo. V zgodovini se je našlo že kar nekaj "inženirjev človeških duš", a je vsem spodletelo. Lahko se spremenijo okoliščine, lahko se spremeni tehnologija, človeška narava ostaja taka, kot je bila.  Rešitev je drugje. Bog je  po preroku Ezekielu obljubil svojemu ljudstvu :  "Pokropim vas s čisto vodo, da boste očiščeni. Vseh vaših nečistosti in vseh vaših malikov vas očistim. Dam vam novo srce in novega duha denem v vašo notranjost. Odstranim kamnito srce iz vašega telesa in vam dam meseno srce." (Ezk 36, 25.26) Res je, edino Bog je zmožen narediti tisto, kar si želi Alan Greenspan. Ampak Bog to naredi, kadar hoče, komur hoče in kakor hoče. On namreč "vse uresničuje  po sklepu svoje volje". (Ef 1, 11)

11/09/2009

Izdaja reformacije?

 
Cyberbrethren je zelo lep in bogat spletni dnevnik, ki ga piše luteranski pastor Paul McCain iz ZDA. Nekateri se še spominjamo, s kakim medijsko močno podprtim pompom so leta 1999 na dan reformacije (sic!) predstavniki Rimskokatoliške cerkve in Svetovne luteranske zveze podpisali Skupno izjavo glede nauka o opravičenju. Pastor McCain, ki pripada denominaciji, ki ni članica Svetovne luteranske zveze, ampak Mednarodnega luteranskega sveta (International Lutheran Council), je napisal članek z naslovom: Izdaja reformacije - žalostna dediščina Skupne izjave glede nauka o opravičenju. V njem natančno razlaga, zakaj je z deklaracijo več pridobil Rim, tisti luteranci, ki so izjavo podpisali, pa so več izgubili. Rim namreč ni odstopil niti za milimeter od svojega nauka, premik so naredili luteranci. 

05/09/2009

Debata o novem pogledu na Pavla

Anglikanski škof v Durhamu N. T. Wright (na sliki) pripada evangelijski smeri znotraj svoje denominacije, je pa razvil svojstven teološki pogled na Pavla in na nauk o opravičenju, ki je bistveno drugačen od pogleda, ki so ga razvili protestantski reformatorji, s čimer se je tudi odmaknil od tradicionalne evangelijske doktrine. V malo manj kot enournem videu, ki ga imate na spodnji povezavi, si lahko ogledate debato skupine teologov, ki so v  Južnem baptističnem teološkem semenišču (Southern Baptist Theological Seminary) razpravljali na temo N. T. Wright in nauk o opravičenju.  Razpravo je povezoval dr. Albert Mohler.

Povezava do videa >>>>>>>>>>

02/09/2009

Pomembno vprašanje

 
 Albert Mohler je v skoraj tričetrturni pridigi odgovoril na pogosto zastavljeno vprašanje, ki se glasi: "Kako more ljubeči Bog kogarkoli poslati v pekel?" Pridiga je v angleškem jeziku in je objavljena na spletniku dr. Alberta Mohlerja. 
Dostop do pridige je na spodnji povezavi:
How Can a God of Love Send Anyone to Hell?


Shared via AddThis