10/01/2010

Dešifrirali 3000 let star hebrejski napis

Izraelski znanstveniki so nedavno sporočili, da je profesor Gershon Galil z univerze v Haifi razvozlal najstarejši napis v hebrejskem jeziku.

Besedilo je napisano s črnilom in  se nahaja na trapezoidnem  kosu keramike,  velikosti 15 x 16,5 cm, odkrili pa so ga pred letom in pol  blizu vrat utrdbe Elah, 30 km zahodno od Jeruzalema. Besedila je za pet kratkih vrstic, napisano pa je v protokanaanski pisavi. Vsebina  se nanaša na sužnje, vdove in sirote, kar je tudi pogost biblični motiv, zlasti pri prerokih.

Pri ugotavljanju starosti najdbe so znanstveniki uporabili karbonsko metodo in ugotovili, da datira najdba v 10. stol. pr. Kr., torej v čas kralja Davida. V samem besedilu se med drugim omenja tudi izraz kralj. Zapisano besedilo ni biblijsko, dokazuje pa, kaj so bili v času kralja Davida sposobni ustvariti provincialni pisarji. Glede na to smemo upravičeno sklepati, da so bili tedaj  dvorni pisarji v Jeruzalemu zmožni napisati tudi tako besedilo, kot je Knjiga Sodnikov ali Samuelova knjiga.

O najdbi si lahko še kaj več preberete na spodnjih povezavah.




Ni komentarjev: