21/01/2010

Vsi, ki primejo za puško...

Mediji poročajo, da   v Združenih državah, deželi neskončnih možnosti, izdelujejo tudi take merke za puške, ki so opremljeni  z bibličnimi citati. Gre za izdelke tvrdke Trijicon, ki jo je ustanovil danes že približno sedem let pokojni Glyn Bindon, za katerega pravijo, da je bil "globoko veren kristjan". Na merku se nahajata referenci JN8:12 in 2COR4:6.

Prva (Jn 8,12) pomeni: "Spet jim je Jezus spregovoril: 'Jaz sem luč sveta. Kdor hodi za menoj, ne bo hodil v temi, temveč bo imel luč življenja.'" Druga (2Kor 4,6)  pa pomeni: "Kajti Bog, ki je rekel: 'Iz teme bo zasvetila luč,' je zasijal v naših srcih zaradi razsvetljenja Božjega veličastva na obličju Jezusa Kristusa." Ameriški pravni strokovnjaki ob tem modrujejo, da gre za zadevo, ki je v nasprotju z načelom ločitve verskih skupnosti od države, ali celo za vrsto prozelitizma. Britanci, ki naj bi od Američanov kupili orožje s temi merki pa ugotavljajo, da bi bila  vojna v Iraku in Afganistanu zaradi teh dveh citatov videti kot vojna krščanstva proti islamu.

Ne vem, kakšno zvezo  imata zgornja citata, ki se nanašata na luč,  z merki na orožju. Morda sta povezana s tem, da se ob strelu zabliska. Po mojem gre za določeno specifičnost ameriškega krščanstva, oziroma tistega, kar tam premnogi razumejo pod to besedo, torej za posebne religiozne šege in navade tamkajšnje "krščanske desnice". Če že nikakor ne morejo brez pisanja bibličnih kod na orožje, bi jim raje predlagal MT26:52. Gre za epizodo ob Jezusovi aretaciji v Getsemanskem vrtu, ko je Peter izvlekel meč in mahnil proti služabniku velikega duhovnika: "Tedaj mu je Jezus rekel: 'Spravi meč na njegovo mesto, kajti vsi, ki primejo za meč, bodo z mečem pokončani.'" (Mt 6,52) Ampak, tole zveni preveč defetistično, kajne? Torej predlagam, da najdejo kake druge kode, Sveto pismo pa naj   pustijo lepo pri miru. 


Ni komentarjev: