13/03/2010

Napačne primerjave

Ameriški "karizmatski" pridigar Pat Robertson je malo nazaj urbi et orbi razglašal, da naj bi bil potres na Haitiju Božja kazen za to, ker naj bi se Haitijci v času osvobajanja izpod francoske oblasti zatekali k vuduju in podobnim religijskim praksam, ki jih Biblija prepoveduje. 

S podobnim primerom se je ob neki priložnosti spoprijel Jezus, a je bila njegova sodba čisto drugačna: "Prav v tistem času je bilo tam navzočih nekaj ljudi, ki so mu pripovedovali o Galilejcih, katerih kri je Pilat pomešal z njihovimi žrtvami. Odgovoril jim je: 'Mar mislite, da so bili ti Galilejci večji grešniki kakor vsi drugi Galilejci, ker so to pretrpeli?  Povem vam, da ne. A če se ne spreobrnete, boste vsi enako pokončani. Ali pa onih osemnajst, na katere se je podrl stolp v Síloi in jih ubil, mar mislite, da so bili večji dolžniki kakor vsi drugi prebivalci Jeruzalema? Povem vam, da ne. A če se ne spreobrnete, boste vsi prav tako pokončani.' " (Lk 13, 1-5)

Ljudje smo nagnjeni k temu, da radi iščemo razloge za določena dogajanje, hkrati pa se primerjamo z drugimi. Take primerjave človeku naravnost gódijo in prijetno čehljajo njegov ego, ki mu šepeta: "Jaz sem vsekakor boljši od drugih." Izdelujemo diagrame in sortiramo ljudi glede na naše ocenjevalne lestvice, ki smo jih skonstruirali v svojih mislih.  Toda to je popolnoma napačen pristop.  Ko so prišli neki ljudje in Jezusa obvestili o incidentu, v katerem se je Pilat znesel nad nekimi nesrečniki, so dobili odgovor, ki ga najbrž niso pričakovali: "Grešniki, ki so to pretrpeli, niso bili nič večji grešniki od drugih grešnikov, zato ne vtikajte nosu v stvari, glede katerih niste nič boljši, ne primerjajte se z drugimi grešniki, ampak raje poglejte vase in se spreobrnite, da vas ne doleti kaj enakega!"  Pri tem ne gre le za telesno smrt, ki so je bili deležni nesrečni Galilejci in tisti, ki jih je podrl stolp ter  žrtve vseh  kug, vojn, potresov, poplav in drugih nesreč, ampak za večno ločenost od Božje prisotnosti.  


Primerjanje enih grešnikov z drugimi grešniki je enako, kot bi slepi vodil slepega. V luči Božjih kriterijev pademo v tem pogledu na izpitu eni in drugi!   Zato  Kristus kliče: "Spreobrnite se in verujte evangeliju!"  (Mr 1,15 b)  



Ni komentarjev: