18/02/2011

O delavcih v vinogradu

Jezusovo priliko o delavcih v vinogradu najdemo samo v evangeliju po Mateju 20,1-16.

Vinska trta je bila v starem Izraelu, podobno kot drugje v Sredozemlju, ena najpomembnejših kultur. V Stari zavezi je  nekaj primerov primerjave Izraela z vinsko trto ali z vinogradom (cf. Iz 5,1-7Jer 2,21. Oz 10,1). V naši priliki predstavlja vinograd delovanje Božjega kraljestva, oziroma delo za Božje kraljestvo v tem svetu. 

Na kratko si poglejmo vsebino prilike. Gospodar je šel zgodaj zjutraj najemat delavce za svoj vinograd in se je z njimi pogodil po denariju. En denarij je bil v tistem času  običajno plačilo za delavčevo celodnevno delo. Delavci so začeli delati okoli šeste ure zjutraj. Ker se je gospodarju zdelo, da ima premalo delavcev, je šel ob tretji, šesti, deveti in enajsti dnevni uri (po naše bi rekli: ob devetih, opoldne, ob treh in  petih popoldne) po nove delavce... Pod noč je gospodar poklical delavce, da jim poplača za njihovo delo. Najprej je poplačal tiste zadnje, nato pa po vrsti vse do prvih. Ampak, glej ga šmenta! Vsi so dobili plačano po denariju. Tisti, ki so bili prvi, so seveda glasno protestirali.  vendar ni nič pomagalo: "Odgovoril je enemu izmed njih: 'Prijatelj, ne delam ti krivice. Ali se nisi pogodil z menoj za en denarij? Vzemi, kar je tvojega, in pojdi! Hočem pa tudi temu zadnjemu dati kakor tebi. Ali ne smem storiti s svojim, kar hočem? Ali je tvoje oko hudobno, ker sem jaz dober?'" (Mt 20,13-15)

Kaj je nauk prilike? Mi, ki se imamo za Jezusove učence, preradi primerjamo in ocenjujemo eden drugega in gledamo na svoje domnevne zasluge: "Jaz sem toliko delal, oni tam pa ni skoraj nič naredil." Gre namreč za to, da tisto, kar "delamo za Gospoda", opravljamo iz srca in iz hvaležnosti do Njega za obilico milosti, s katero nas je  obdaril. Ta milost je neprecenljivi dar opravičenja in večnega življenja, ki nam ga je priskrbel Jezus Kristus. Neprecenljivo pa, kot že izraz pove,  nima cene.



Ni komentarjev: