12/02/2011

Pojavitev Sina človekovega

V različnih delih krščanske cerkve in v raznih psevdokrščanskih skupinah  so si skozi zgodovino mnogi močno belili glave s tem, kdaj se bo zgodil drugi Kristusov prihod. Nekateri so na temelju preroških knjig Svetega pisma celo izračunavali datum njegovega prihoda in potem to na veliko razglašali. Na koncu se je vsakič izkazalo, da se ni potem zgodilo nič. Če bi bili ti ljudje malo manj površni, ne bi spregledali Jezusovih zelo jasnih  besed: "Za tisti dan ali uro pa ne ve nihče, ne angeli v nebesih ne Sin, ampak samo Oče. " (Mr 13, 32. Cf. Mt 14,36) Ampak ne. Verjetno je nekaterim bolj vznemirljivo iskanje simboličnih števil, njihovo  preračunavanje in napovedovanje, ki se potem ne izpolni.

V zadnjih letih smo priča trditvam, da se je pojavil Maitreja, ki naj bi bil učitelj modrosti ter naj bi bil v isti sapi Buda, Kristus, Mahdi in še kaj. Pravijo, da so ga videli na različnih koncih sveta. Na zgornji sliki lahko vidimo njegovo domnevno fotografijo, ki sem jo malce obdelal s fotošopom, v izvirni varianti  pa jo najdete na spletu. Ne vem sicer, kdo je ta oseba, zagotovo pa vem, da ni Kristus, še zlasti, ker je naš Gospod sam napovedal prihod lažnih kristusov, pri čemer vsekakor ni mislil motenih oseb, ki se tu in tam izdajajo za Kristusa:


"Če vam tedaj kdo poreče: 'Glejte, tukaj je Kristus' ali 'Tam je', ne verjemite.  Vstali bodo namreč lažni kristusi in lažni preroki in bodo delali velika znamenja in čudeže, tako da bi zavedli celo izvoljene, če bo mogoče. Glejte, vnaprej sem vam povedal.  Če vam torej porečejo: 'V puščavi je,' ne hodíte tja; ali 'V hiši je,' ne verjemite.  Kakor namreč pride blisk od vzhoda in posveti do zahoda, tako bo tudi s prihodom Sina človekovega." (Mt 23,24-27)
 Ljudje, ki govorijo, da so videli Maitrejo v Londonu ali Nairobiju torej zagotovo niso videli Kristusa. Drugi prihod Sina človekovega ne bo neviden, kot trdijo dispenzacionalisti niti se ne bo skrivnostno pojavljal v tem ali onem kraju, kot pravijo razni novodobniki, ampak tako, da ga bo hkrati videlo vse meso (cf. Iz 40,5). Kaj je še Jezus v nadaljevanju povedal o svojem drugem prihodu?
"Takoj po stiski tistih dni
bo sonce otemnelo
in luna ne bo dajala svoje svetlobe.
Zvezde bodo padale z neba
in nebeške sile se bodo majale.

Tedaj se bo pojavilo na nebu znamenje Sina človekovega in tolkli se bodo po prsih vsi rodovi na zemlji. Videli bodo Sina človekovega priti na oblakih neba z močjo in veliko slavo. Poslal bo svoje angele ob močnem donenju trobente in zbrali bodo njegove izvoljene od štirih vetrov, od konca do konca neba." (Mt 24,29-31)
 Čas drugega Kristusovega prihoda bo po veliki stiski, ki bo zajela svet in ne pred njo, kot se motijo dispenzacionalisti, ki pričakujejo, da bodo pred stisko vzeti v nebo. Sledile bodo tudi določene spremembe na nebesnih telesih, ki iz nam neznanega razloga ne bodo dajala prave svetlobe. V tem času bo Gospod poslal po svoje izvoljene: "In obrisal bo [Bog; op. Dizma ] vse solze z njihovih oči in smrti ne bo več, pa tudi žalovanja, vpitja in bolečine ne bo več. Kajti prejšnje je minilo." (Raz 21,4)



Ni komentarjev: