02/05/2011

Smrt Osama bin Ladna. Kaj pa zdaj?

Napad na cerkev v Gujranwali v Pakistanu, 30. 4. 2011
Ob smrti Osama bin Ladna si je oddahnil  velik del sveta. O njej je svetovno javnost prvi obvestil predsednik ZDA osebno. Politiki iz zahodnih držav so izražali zadovoljstvo in olajšanje. Voditelji držav seznanjajo svoje državljane s stopnjo varnosti, ki naj bi jo uživali po tem dogodku, saj je pričakovati povračilne ukrepe Al Kaede. Na televiziji smo lahko tudi videli pretirano veselje, da pravo huronsko navdušenje nekaterih ljudi, ki so ga izražali ob novici o uboju voditelja teroristov. Sam ne vidim nobenega razloga za tovrstno veselje, ne glede na to, kakšen je bil ta človek in za kakšnega ga ima svet. Konec koncev je bil tudi Osama bin Laden človeško bitje in si po smrti zasluži pieteto. Seveda se strinjam, da je treba terorizem nekako izkoreniniti, njegove izvajalce pa ustrezno  kaznovati, a nisem čisto prepričan, če bo iz te moke kaj dosti kruha; bojim se, da bo iz vsega skupaj   kvečjemu nastala kakšna tolažilna žemljica.

Kaj je bilo sploh s tem dejanjem storjeno? Ubiti jim je uspelo človeka, ki je bil voditelj in za mnoge simbol gibanja. Ampak s simboli je križ, kajti za nekatere je simboliziral zlo, za druge pa dobro. Glede na organiziranost omrežja Al Kaede ta uboj najbrž ne pomeni kaj dosti, saj posamezni deli mreže delujejo povsem avtonomno. Smrt simbola gibanja lahko  v začetnem obdobju prinese večji ali manjši psihološki šok za samo gibanje, ampak na mesto enega vodje lahko pride drugi. Za gibanjem stoji namreč določena ideja, oziroma splet idej, toda le-teh ni mogoče ubiti s puškami, bombami ali raketami. Apostol Pavel je o tem povedal takole: "Kajti naš boj se ne bije proti krvi in mesu, ampak proti vladarstvom, proti oblastem, proti svetovnim gospodovalcem te mračnosti, proti zlohotnim duhovnim silam v nebeških področjih." (Ef 6,12) Zahodnjaki, ki se ukvarjajo z islamskim svetom, zelo slabo poznajo idejno ozadje stvari, ki se tam dogajajo. Nekateri vse skupaj zreducirajo na socialo, drugi na psihologijo, spet tretji na kako tretjo vrsto posplošenih sodb ali predsodkov ("Mi dobri, oni zli!"). Po mojem skromnem prepričanju bo ta zadeva še dolgo trajala in povzročala sive lase pametnim zahodnjakom. 

S samo smrtjo bin Ladna je bila storjena najslabša možna usluga kristjanom v islamskih državah. Glede na to, da so povprečnemu Pakistancu predsednik Obama, prvi minister Cameron ali kak navaden slovenski smrtnik Dizma, ki piše na tem spletniku, nedosegljivi, se bo tak povprečni Pakistanec lotil lokalne krščanske skupnosti, ne glede na to, da pakistanski kristjani ravno tako govorijo urdu ali kak drug lokalni jezik, in da so državljani Pakistana. Grešnega kozla, na katerega se bodo spravili, imajo torej pri roki. 


Za nadaljnje branje priporočam naslednje:




Ni komentarjev: