15/08/2011

Jezus Kristus je isti, včeraj in danes in na veke. Hudič je tisti, ki se s časom spreminja.

Vir slike: Pyromaniacs

Na spletniku Pyromaniacs  vsak teden objavijo krajši odlomek iz ene od pridig znamenitega angleškega pridigarja Charlesa H. Spurgeona (1834-1892).  Nazadnje so objavili  odlomek iz pridige, ki jo je imel Spurgeon 29. marca 1859 v glasbeni dvorani v Royal Surrey Gardens.  Besedilo odlomka objavljam v slovenskem prevodu.

Pred petsto leti je bil hudič črna in umazana reč, tako je upodobljen na naših starih  podobah hudobnega duha. Bil je preganjalec, ki meče ljudi v peč in jih, ker služijo Kristusu, predaja v smrt.

Sodobni hudič je vljuden in prijeten gospod, ki ne preganja, ampak rajši poskuša prepričati in preslepiti. Zdaj ni več pobesneli papist, ampak  nevernik, ki insinuira, da bi na ta način preobrnil našo vero, pri čemer se pretvarja, kot da bi jo rad naredil bolj racionalno in zmagovito. Posvetnjaštvo bi hotel povezati z vero in jo na tak način narediti jalovo; vse to pod krinko, češ, da hoče povečati silo evangelija in spraviti na površje skrivnosti, ki jih naši predniki nikoli niso razkrili.



Dostop do izvirnega besedila:  KLIK [>>]





Ni komentarjev: