13/05/2012

Pol resnice

Kadar se kleriki zapletejo v politiko,  gospodarstvo in druge stvari, ki so "od tega sveta", takoj nastane problem.  Kaj pa če se politiki začnejo mešati v vero? Hm, najbrž tudi v takem primeru ponavadi nastane kolobocija. 

Ne poznam do podrobnosti intervjuja, ki ga je dal Janez Stanovnik za revijo 7 dni.  Poznam le to, kar je bilo z velikimi rdečimi črkami objavljeno ter izpostavljeno na spletu. Pravi namreč: "Jezus je bil križan, Hitler pa premagan." In to mi zadostuje. 

Ni mi sicer jasno, kako je prišel  intervjuvanec do asociacije med Jezusom Kristusom in Adolfom Hitlerjem. Morda zato, ker je bil Jezus Jud, Hitler pa je Jude patološko sovražil. Morda je posredi kak drug razlog, na primer Stanovnikov ne ravno prisrčen odnos do rimske cerkve. Kakorkoli že, gospod je v rdeče poudarjenem stavku povedal le pol resnice.

Res je, da je bil Jezus Kristus križan, Hitler pa premagan. Bogu hvala za prvo in drugo. Za prvo zato, ker je bil Jezus "izročen v smrt zaradi naših prestopkov." (Rim 4,25a).  Za ono drugo pa zato, ker se je s tem svet rešil ene najstrašnejših tiranij v svoji zgodovini, g. Stanovnik pa je bil ne glede na to, ali to verjame ali ne, delček Božjega orodja pri premagovanju tega zločinskega sistema.  Bog v zgodovini ni uporabljal le Gideonov, Davidov in Ezekij, ampak tudi kakega Nebukadnezarja, Ahasvera ali Kira, ki se niti niso zavedali svoje vloge v njegovem načrtu... On piše zgodovino z velikimi krivuljami. 

Ampak tu je bilo povedano le pol resnice. Hitler je bil premagan in je v obupu naredil samomor.  Zgodilo se mu je po njegovi "veri".  Pri Jezusu pa g. Stanovnik (najbr)ž  ni omenil nadaljevanja zgodbe, ki pravi, da "je bil obujen zaradi našega opravičenja". (Rim 4,25b)  Hitlerjeva smrt prinaša prej prekletstvo in pekel kot kaj drugega.  Kristusova smrt in vstajenje pa prinašata, tistim, ki vanj zaupajo, večno življenje. To je večja razlika, kot je velik prepad med smrtjo in življenjem. 

Kristus je s svojo smrtjo na križu objektivno premagal greh in smrt, zmaga nad Hitlerjem pa je prinesla določeno olajšanje, svet pa zaradi tega ni postal bistveno bolj prijazen. Kdor ne verjame, naj si prebere nekaj naslovov v katerem koli dnevnem časniku. 

In tako bo ostalo do resničnega dneva V, ko bo Bog "vse v vsem".  (1Kor 15,28b)


2 komentarja:

Benjamin pravi ...

Kot sem že rekel na forumu: tako smo pametni, a vendarle se nam dogajajo takšne plitve oslarije.

Sam sem spoštljiv do vseh mnenj, oziroma vsaj trudim se biti zadnje čase :), toda vseeno ne morem skriti svoje žalosti nad dejstvom, da je ta brko preživel drugo svetovno vojno. Ne vem sicer v katerem grmu se je skrival, a skrival se je dobro. Žal.

Dizma pravi ...

Bog piše zgodovino z veliiikimi krivuljami.