10/08/2012

Kaj je (bilo) narobe?

Ko je prišel bliže in zagledal mesto, se je zjokal nad njim. Rekel je: "O, da bi tudi ti na ta dan spoznalo, kaj ti prinaša mir, takó pa je prikrito tvojim očem.  Prišli bodo nadte dnevi, ko te bodo sovražniki obdali z okopi, te oblegali in stiskali z vseh strani. V tla bodo poteptali tebe in tvoje otroke v tebi in ne bodo pustili kamna na kamnu v tebi, ker nisi spoznalo časa svojega obiskanja."  (Lk 19,41-44)

Res, kaj je bilo narobe z Jeruzalemom v Jezusovem času, da mu je Gospod napovedal tako bridko usodo? So bili ljudje preveč brezbrižni? So bili preveč hinavski? So bili preveč hudobni? So bili premalo religiozni? Na prva tri vprašanja bi lahko brez večjega oklevanja odgovorili: "Da," nikakor pa ne bi mogli reči, da so bili premalo religiozni.

Ti ljudje so bili tako močno religiozni, da so spregledali svojo brezbrižnost za lastno usodo, hinavščino, hudobijo in kar je še takega. Njihova religioznost jim je narekovala, da morajo za svoje odrešenje storiti vse, kar je v njihovi moči. Ob naporih, ki so jih vlagali v izpolnjevanje del postave, so popolnoma spregledali, da so v Božjih očeh še vedno to, kar so bili: grešniki. Nerazumljivo jim je bilo, da je lahko odrešenje, ki ga je prinesel Jezus, nekaj tako enostavnega. Njim pa se je zgodilo po Izaijevem prerokovanju:
Zato bo zanje GOSPODOVA beseda:
Zapoved na zapoved, zapoved na zapoved,
pravilo na pravilo, pravilo na pravilo,
malo sèm, malo tja,
da bodo šli in padli vznak,
se polomili, zapletli in ujeli. (Iz 28,13)
 Odstopanje mnogih denominacij od evangeljskega nauka povzroča tudi v današnji cerkvi, da je za mnoge  ljudi Božja beseda zbirka zapovedi in pravil. Njihovo nadaljnje odstopanje od pristne Božje besede k raznim vrstam humanizma in samoodreševanja bo imelo  na koncu za posledico, da ne bo od takih denominacij, če se ne spreobrnejo, ostal kamen na kamnu.

Seveda imajo tudi zapovedi in pravila, skratka postava, svoj pomen. Njihov glavni cilj je, da nas pošljejo k evangeliju.  Evangelij pa pravi, da je bil Kristus predan v smrt za naše grehe in je vstal od mrtvih zaradi našega opravičenja. Kdorkoli vanj veruje, se ne bo pogubil, ampak ima večno življenje. Da, že tukaj in zdaj je mogoče uživati njegov predokus!



Ni komentarjev: