28/10/2012

"Mi lahko pokažeš pot v nebesa?"

Vir slike: Wikipedia
Dovoli mi, da ti povem zgodbo. Nekje sem jo prebral. Precej je dolga, vendar jo bom nekoliko skrajšal.

Bilo je v času 1. svetovne vojne. Povsod so padale granate. Naenkrat temen oblak in zvok šrapnela. Ubogi Bert je padel kot pokošen. Tiny Tim je priskočil, da bi mu pomagal, potem pa se vrnil na svoj položaj.

Naenkrat je zaslišal krik:  »Mi lahko pokažeš pot v nebesa?« Tiny je ponovno skočil v rov. »Pot v nebesa? Žal mi je, prijatelj, ne poznam te poti, a vprašal bom druge.« Vrnil se je do ognjene linije, do prvega človeka, ampak tudi ta ni vedel. Tudi človek za njim ni vedel. Skočil je v naslednji rov in vprašal tretjega. Za tem je šel od enega do drugega, dokler ni sedmim ljudem postavil enakega vprašanja. Vendar nobeden od vprašanih ni poznal poti v nebesa.

Zapustil je ta del rova in odšel na drugo stran ter ponavljal isto vprašanje: »Bert umira in bi želel spoznati pot v nebesa. Mu lahko pokažeš to pot?« Vprašal je že šestnajst ljudi ampak nobeden ni poznal odgovora.

Na koncu je prišel do mitraljezca, ki je sedel sam za svojim mitraljezom z očmi uprtimi v nemške vrste. Mitraljezec je občutil udarec v hrbet in slišal: »Mitraljezec, v naši četi imamo ranjenega fanta. Umira in rad bi spoznal pot v nebo. Mu lahko ti poveš nekaj o tej poti?«

Mitraljezec se je obrnil in med tem, ko mu je odgovarjal mu je nasmeh osvetlil obraz. »Da«, je rekel, »poznam pot vendar si ne upam zapustiti mitraljeza. Ampak, malo počakaj.« Potisnil je roko v žep in izvlekel majhno Novo zavezo. Hitro listajoč strani je rekel: »Evo, mladenič, to je pot v nebesa, ta vrstica v Janezovem  Evangeliju 3,16. Vstavil bom list! Položi palec na to vrstico in mu povej, da je to pot v nebesa.«

Tiny Tim je pohitel nazaj. V skoku se je spustil do Berta, ki je tako tiho ležal, da je pomislil, da je že mrtev. »Bert, našel sem!« je vzkliknil Tim. »Tukaj je pot v nebesa, v Evangeliju po Janezu 3,16: » Bog je namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje.« (SSP)

Oči ubogega Berta so bile na široko odprte. Požiral je vsako besedo. Kakšna slika! Tiny Tim kleči na dnu rova in v svoji veliki roki drži majhen izvod Nove zaveze, solze pa mu polzijo po licih med tem, ko ponavlja besede življenja na Bertovo uho.

Med tem, ko je umirajoči človek šepetaje ponavljal besede: »... da bi se nihče, kdor vanj veruje…«, se mu je na obrazu pojavil mir. Potem je spet tiho in mirno ležal. Tiny Tim se je vrnil na svoj položaj na ognjeni črti. Naenkrat je zavpil: »Poglejte fantje!« Tam je stal Bert, ki je vstal z zadnjo močjo. Zdelo se je kot, da bi se zagledal v majhen košček modrega neba, ki je bil viden iz rova. Roke so mu bile iztegnjene proti temu koščku neba. Lica so mu bila obsijana z angelsko slavo, med tem pa je ponavljal besede: »... da bi se nihče, kdor vanj veruje…« Za tem se je mrtev zgrudil.

Da, Bert je našel pot v nebesa. Kakšna sprememba! V enem trenutku v rovu na bojišču, v drugem pa že pri Kristusu.

Kaj pa ti? Si našel pot? Če nisi, ponovno preberi to vrstico. To je najpomembnejša vrstica Svetega pisma. Odpri svoje srce Gospodu Jezusu Kristusu in ga sprejmi za svojega osebnega Rešitelja. Boš? Naredi to – SEDAJ!


Oswald J. Smith


Vir: spletna stran Evangeličanske CO Murska Sobota >>