12/10/2012

ZDA nimajo več absolutne protestantske večine

Vir: The Gospel Coalition
Na spletnih straneh skupine The Gospel Coalition je bil objavljen podatek, da je delež protestantske populacije dosegel najnižjo točko v zgodovini ZDA. Med odraslim prebivalstvom znaša le še 48%, torej manj kot polovico. Pred pol stoletja, točneje leta 1960, je ta delež znašal dve tretjini prebivalstva. Najbolj je zrasel delež tistih, ki so se izjasnili kot taki, ki ne pripadajo nobeni skupini. Delež takih znaša trenutno 20%. Seveda se v tej skupini ne najdejo le ateisti in agnostiki, ampak tudi ljudje, ki verujejo v Boga, molijo vsak dan in se imajo za  vernike tipa "Kristus da, cerkev ne", nekateri pa pripadajo "nedenominacijskim cerkvam".

Naj bo tako ali drugače, dejstvo je, da delež protestantov v ZDA upada.  Avtor članka Don Sweeting navaja nekaj razlogov za tehten premislek ob takem trendu:
  1. Pripadnost denominacijam (npr. baptistom, prezbiterijancem itn.) postaja manj cenjena. Mnogi so rajši "nedenominacijski".
  2. Protestanti, tudi evangelijski, so slabo prenesli svojo identiteto na potomstvo.
  3. Obstajajo trije napačni odgovori na ta upad: prvi je razvijanje trdnjavske mentalitete v pripravi na "najhujše", drugi je iskanje najmanjšega skupnega imenovalca med posameznimi skupinami, kar privede do razvodenitve, tretji pa je prilagajanje svetu in njegovim modnim muham. Po mnenju Dona Sweetinga potrebuje Amerika bolj robustno in konfesionalno krščanstvo, v središču katerega morata biti Kristus in evangelij. 
  4. Prvi kristjani so živeli v poganskem, predkrščanskem okolju, današnji kristjani živijo v neo-poganskem postkrščanskem okolju. Treba se bo  učiti od prvih kristjanov.
  5. Mnogi ameriški kristjani so se navadili gledati na ZDA kot na nekakšen Jeruzalem ali novi Jeruzalem, v resnici pa postaja njihova zemeljska domovina vse bolj podobna Babilonu in se spreminja v misijonsko polje.
Sicer pa vam priporočam, da si preberete tudi originalni članek.    KLIKNI za povezavo >>

 

3 komentarji:

osvobojen pravi ...

Imaš kakšen podatek za Slo?

osvobojen pravi ...

Če sploh obstaja kakšen realen...

Dizma pravi ...

Težko, da obstaja kaj res realnega. Torej ostajamo pri oceni 1%. Pa še to v najboljšem primeru.