26/05/2013

Vse Hilde tega sveta

Slovenijo je zajel pojav, za katerega ne vem, kako bi ga lahko poimenoval. Mu bom rekel kar hildomanija v povezavi s hildofobijo. Dežurni in nedežurni pravičneži so se lotili ženske, ki je postala uradni simbol slovenskega tajkunstva, izkoriščevalstva, tranzicijskega pridobitništva in kar je še takega. Sedaj, ko imamo dežurni simbol in dežurno krivo osebo, so zbledele vse druge lumparije drugih podobnih ptičev, ki niso nič manj v nebo vpijoče, kot so lumparije omenjene gospe. Ampak to še ni vse.

Za ta zapis me je pravzaprav navdihnila misel FB-prijatelja in  brata v Kristusu, ki je napisal, da ima dovolj pisanja o Hildi, saj tisti, ki v trgovini ukrade nogavice, ali v podjetju toaletni papir ni v bistvu nič  boljši od nje, le da nima možnosti, znanja ali korajže, da bi si nagrabil (navajam po smislu). Ta čudovito resničen zapis me je spodbudil, da se tudi sam malo zazrem vase... Poglejmo si en primer in kako je Jezus reagiral nanj. 

 Prav v tistem času je bilo tam navzočih nekaj ljudi, ki so mu pripovedovali o Galilejcih, katerih kri je Pilat pomešal z njihovimi žrtvami. Odgovoril jim je: "Mar mislite, da so bili ti Galilejci večji grešniki kakor vsi drugi Galilejci, ker so to pretrpeli? Povem vam, da ne. A če se ne spreobrnete, boste vsi enako pokončani. Ali pa onih osemnajst, na katere se je podrl stolp v Síloi in jih ubil, mar mislite, da so bili večji dolžniki kakor vsi drugi prebivalci Jeruzalema? Povem vam, da ne. A če se ne spreobrnete, boste vsi prav tako pokončani."   (Lk 13,1-5)
Jezus ni rekel: "Veste, tistim Galilejcem se je zgodilo, kar se je zgodilo, ker so bili veliki grešniki. Enako onim nesrečnežem v Siloi," ampak zelo preprosto: "Če se ne spreobrnete, boste vsi prav tako pokončani." S pokončanjem ni mislil ravno časnih kazni na zemlji, ampak kazen večnega pogubljenja. Spreobrnjenje je neobhodni pogoj za zveličanje, pa naj gre za tiste Galilejce ali za ljudi, ki so pripovedovali o njih, isto velja za Hildo, mene ali kogarkoli.Spreobrnjenje, ne moraliziranje, je pogoj za odrešenje.

Nič ni narobe s tem, da od države zahtevamo, da izvršuje pravičnost. Državljani imamo do tega pravico po Božjih in človeških postavah. Prav pa je, da se izognemo farizejskemu moraliziranju. Pred Bogom smo namreč vsi Hilde.



Ni komentarjev: