10/11/2013

Svet se vrti...

Vir slike: Wikipedia
V hrvaški reviji Globus, ki je izšla 1. 11. 2013, je od 30. do 34. strani objavljen ekskluzivni intervju z angleškim filozofom in humanistom A. C. Graylingom, s presenetljivim in bombastičnim naslovom: Religije bodo izumrle (Religije će izumrijeti).  Presenetljiv se mi zdi zato, ker  v večjem delu intervjuja sploh ne govori o religijah.

 V prvih dveh tretjinah intervjuja   je Grayling  govoril o ekonomiji, politiki, bogatenju, socialni državi, Evropski uniji in podobnem. Dotaknil se je tudi smisla življenja, ampak zelo površno;  smisel življenja naj bi bil v tem, da smo zadovoljni, živimo baje zato, ker obstajajo ljudje, s katerimi se imamo vzajemno radi, življenje pa da je nekaj prelepega in dobrega. O tem, kaj je smisel življenja za nekoga, ki iz kateregakoli razloga ni zadovoljen in ki ga nima nihče rad, slavni filozof ni ničesar povedal.

V zadnji tretjini intervjuja se je na dolgo in široko razgovoril o religiji v sedanjem času. Med drugim je povedal, da se cerkev mora spreminjati in delati to, česar si nekoč nismo mogli zamisliti. Na ta način bo po njegovem trgala lastno kožo in meso ter odvrgla vse, kar nikomur več ne bo sprejemljivo. Čez pet tisoč let po njegovem, v kolikor bo človeštvo še obstajalo,  ne bo več religije, oziroma, religija naj bi tedaj postala nekaj takega, kar je danes astrologija. 

Napovedovati, kaj bo čez pet tisoč let, je drzna stvar. Tudi astrologija dandanes nikakor ni nepomembna. Z njo se služijo mastni denarci. Slišal sem za podatek, da v Franciji kar 200.000 astrologov pridno in na veliko  služi denar z vedeževanjem, njihova klientela pa so bogati in izobraženi ter seveda cerkveno nereligiozni, ali pa taki na robu. To, da se  mora cerkev nenehno spreminjati, so vedeli in oznanjali že reformatorji, ko so govorili o ecclesia semper reformanda. Seveda pa se mora cerkev reformirati po evangeliju, ne po Graylingovi "Dobri knjigi".  Ateisti so danes najbolj prizadevni reformatorji cerkve, saj mislijo, da najbolje vedo, kako se mora cerkev "posodabljati". Lep del cerkve na materialno prenasičenem Zahodu gre za njihovimi sirenskimi klici in "posodablja" cerkev do neraspoznavnosti. Mnogi anglikanci, luterani, prezbiterijanci in pripadniki drugih denominacij so zdrsnili v reformacijo po svetu, ne po evangeliju. Tako deformirana cerkev postaja za svet še manj zanimiva, kot je bila deformirana cerkev 15. in 16. stoletja, ko so namesto oznanjevanja čistega  evangelija zganjali posvetnost in človeško filozofijo. Cerkev v starem Rimu je bila tako s takratnega (starorimskega), a tudi z današnjega stališča "tistih zunaj", zelo neprilagojena. Držala se je namreč Pavlovega priporočila: "In nikar se ne prilagajajte temu svetu, ampak se tako preobražajte z obnovo svojega uma, da boste lahko razpoznavali, kaj hoče Bog, kaj je dobro, njemu všečno in popolno." (Rim 12,2)  Tako "neposodobljena" bi morala, skladno z Graylingovo teorijo propasti že na samem začetku, kajti liberalna, relativistično razmišljajoča  in multikulturna rimska družba ni bila prav nič naklonjena krščanskemu ekskuzivizmu, ki ji je kazal zrcalo, kar je začela zelo zgodaj  dokazovati s krvavimi preganjanji, česar je bil deležen tudi avtor prejšnjega citata. Ampak učinek je bil ravno nasproten od tega, kar so pričakovali.

Zahodni svet se mi zdi danes kot velikanski Titanik, ki z relativiziranjem vsega na vse kriplje sili med ledene gore. Ljudje se igrajo bogove, kajti v svetu brez Boga hoče biti vsak sam sebi bog. Človek je postal merilo vsega, ampak žal ni znano, kateri človek bi to bil, kajti takih merskih instrumentov je živelo in še živi na milijarde. Pred nekaj dnevi, točneje 4. novembra, je na avstralski televiziji potekala ena od oddaj Q & A; A, v kateri so poleg moderatorja sodelovale še štiri osebe, med drugim homoseksualni aktivist Dan Savage in publicist Peter Hitchens, brat slovitega Christopherja Hitchensa. Zadnje vprašanje, ki ga je vsem štirim zastavila neka oseba iz publike, se je glasilo: "Katera tako imenovana nevarna ideja ima po vašem mnenju moč, da bi, v kolikor bi jo izvedli v praksi,  spremenila svet na bolje?"

 Dan Savage je odgovoril: "Kontrola rojstev. Na tem planetu je preveč (kletvica) ljudi.  In ne vem, če je to..., veste, jaz sem za izbiro. Verjamem, da bi morale imeti ženske pravico do nadzora nad svojim telesom. Včasih, v mračnih trenutkih, pa sem proti izbiri. Mislim, da bi moral biti splav obvezen kakih trideset let. To je nevarna ideja. Hotela je nevarno idejo.  Zdaj pa vrzi(te) vame stol."  Ne vem, kaj bi na to porekli pri nas, glede na dejstvo, da se število upokojencev povečuje, pokojninski sistem pa menda že spet ni zdržen. Morda bi nam omenjeni aktivist svetoval kako Endlosung...To ne bi bilo nič novega, kajti ideje takih in podobnih dokončnih rešitev se počasi in zanesljivo plazijo po Evropi in svetu. Ozrimo se malo na Nizozemsko, v Belgijo in podobne naprednjaške države.

Ko je prišel na vrsto Peter Hitchens, je vse prisotne osupnil, ko je rekel: "Najnevarnejša ideja v človeški zgodovini in filozofiji ostane vera, da je bil Jezus Kristus Božji sin in da je je vstal od mrtvih. To je najnevarnejša ideja, s katero se boste kdajkoli srečali."  Njegova izjava je vzbudila vsesplošno presenečenje tako ostalih udeležencev diskusije kot publike. Na moderatorjevo vprašanje, zakaj  je to najbolj nevarna ideja, je Hitchens odgovoril: "[...] Zato ker spreminja celotno človeško obnašanje in vso našo odgovornost. Vesoljstvo preobrača iz brezpomenskega kaosa v načrtovan prostor, v katerem sta pravičnost in upanje, zato imamo vsi dolžnost, da odkrivamo naravo te pravičnosti in delamo v smislu upanja. To nas vse spreminja. Če to zavračamo, nas tudi spreminja. To je neverjetno nevarno. Zato   mnogi ljudje nastopajo proti temu."

Res je, nevarna je ta ideja, zato svet misli, da jo je treba na vsak način nevtralizirati. Nekateri jo smešijo, drugi pomilujejo, spet tretji svetujejo, kako jo razredčiti in narediti manj nevarno, četrti uresničujejo nasvete tretjih, peti preganjajo... Toda, svet se vrti, ta ideja, imenovana Evangelij,  se pa še vedno drži, kajti njen nosilec je rekel: "In glejte: jaz sem z vami vse dni do konca sveta." (Mt 28,20b) 


Viri:


Ni komentarjev: