27/01/2015

Od žalostnega do grotesknega

Dan spomina na žrtve holokavsta... Politiki najrazličnejših barvnih odtenkov  hočejo ob vsakem takem dnevu pokazati svoje najgloblje sočutje z žrtvami te pošastne morije, ki so jo nad judovskim ljudstvom izvedli nacionalni socialisti in njihovi epigoni, opremljeni z ideologijo, ki korenini v socialnem darvinizmu.   Eni to delajo iz iskrenih nagibov, spet drugi s figo v žepu. Takšna je pač politika. Malokdo si danes želi, oziroma upa izpasti kot antisemit. Zato nekateri izražajo svoj antisemitizem na bolj prikrite in prefinjene načine, zlasti, kadar gre za obsojanje države Izrael. 

***

Francoskim Judom  vse izgovorjene vzvišene besedah, ki jih izrekajo politiki ob svetovnem dnevu žrtev holokavsta, ne pomagajo kaj dosti. V svoji francoski domovini se  ne počutijo več varne, ker se bojijo zaradi napadov islamskih teroristov in vseh mogočih groženj, ki so jih deležni. V zadnjem času se tisoči Judov odločajo za izselitev iz Francije v Izrael in druge države.  Vlada sicer obljublja striktne ukrepe proti antisemitskim izpadom, vendar je vprašanje, če gre  tem obljubam res zaupati. 

***

 Dejstvo je, da bi  Arabci, če bi lahko, Izrael že zdavnaj vrgli v morje,  a jim to ne gre od rok. Svetovni mediji vsakič vehementno nastopijo, ko Izraelci napadejo Gazo. Pri tem nočejo opaziti, kakšne pošiljke prihajajo od Hamasa na izraelska tla. Šele ko se teh pošiljk nabere toliko, da rečejo Izraelci: "Dost' 'mamo!"  in začnejo s povračilnimi akcijami, svet vključi kamere. Na dan pridejo zgodbe, ki so res grozne in žalostne: ubiti civilisti, raketirane bolnišnice, šole, mošeje... Žal nič ne povedo o tem, kako hamasovci, zaradi boljšega medijskega efekta, postavljajo lansirne naprave za svoje rakete ravno poleg bolnišnic, šol, mošej in stanovanjskih četrti. To počnejo zato, ker jim je za palestinska življenja ravno toliko mar, kot za izraelska. Država Izrael je zaradi svojih akcij večkrat na tapeti mednarodne skupnosti, ker krši človekove pravice in to mnogokrat upravičeno, na primer, kadar gre za gradnjo judovskih naselij na palestinskem ozemlju. Po drugi strani je to edina država daleč naokoli, kjer deluje demokracija in so varovane pravice vseh veroizpovedi, tudi islamske, čeprav pošiljajo  imami s Tempeljskega griča  v Jeruzalemu zelo nasilna sporočila proti judovski državi in ljudstvu. 

***

Smrt saudskega  kralja Abdulaha je v zahodnih demokracijah sprožila val izrazov sožalja in reke krokodiljih solza. Na kolegiatni cerkvi sv. Petra v Westminstru, kot se uradno imenuje znamenita Westminstrska opatija, so izobesili zastavo te cerkve na pol droga. Tudi sicer so politiki pokojnega kralja hvalili zaradi njegovega domnevnega prizadevanja za zbliževanje različnih verstev.  Ne vem, kakšno medversko zbliževanje si predstavljajo, ko je vendar v tej državi ves čas uradna religija vahabitska verzija  islama, ki velja za najbolj skrajno obliko te religije.  Saudska Arabija  propagira to inačico islama po vsem svetu. Al Kaida in njej sorodne teroristične zgodbe so zrasle ravno iz Abdulahove Saudske Arabije, za nekatere, npr. Al Kaido pa velja, da jih je svoje dni pridno napajala CIA (problem je, da se take stvari prerade izmuznejo izpod nadzora). Ko smo že pri pokojnikovi skrbi za medverski dialog, naj omenim tudi tamkajšnje vztrajno preganjanjih drugovercev, torej tujcev, ki delajo v Saudski Arabiji, ki so, če se zberejo h kakemu tajnemu skupnemu bogoslužju, zelo pogosta  žrtev moralne policije Muttawa.  S tem je grotesknost prismuknjene  izjave o  Abdulahovih zaslugah pri zbliževanju verstev popolna! 


3 komentarji:

Rado pravi ...

"Od žalostnega do grotesknega" in od grotesknega do bebavega.

Ni narobe, da pišeš. Narobe je, da predhodno ne raziščeš.

“Žal nič ne povedo o tem, kako hamasovci, zaradi boljšega medijskega efekta, postavljajo lansirne naprave za svoje rakete ravno poleg bolnišnic, šol, mošej in stanovanjskih četrti."

Če bi torej raziskal, bi videl, da Hamasovci drugje svojih lansirnih naprav niti ne morejo postaviti. Kamorkoli na zdesetkanem palestinskem ozemlju postavijo naprave je to v bližini teh objektov. V Palestini je pač naseljenost bistveno drugačna. Izraelci so jim v zadnjih 60 letih ukradli 90 % ozemlja.

medeni pravi ...

Dejstva v tvojem pisanju so precej pomanjkljiva.
na primer, alkajdo niso ustvarili Arabci ampak to organizacijo je postavila CIA .
Izraelci bi že zdavnaj bili v morju, če na svetu 80% kapitala ne bi bilo v židovskih rokah ,ki podpirajo Izrael
Lep pozdrav
Joško
iz Prekmurja

Dizma pravi ...

Bom kar obema hkrati odgovoril.

Ko sem pred skoraj desetimi leti začel pisati na ta blog, nisem nikogar spraševal za odobritev, zato bom pisal, dokler bom lahko. Tudi v naprej ne mislim pri svojem pisanju nikogar spraševati za "nihil obstat" ali "imprimatur".

Hm, po Radovem prepričanju je Gaza tako natrpana z bolnišnicami in šolami (najbrž ima vsaka ulica najmanj tri bolnišnice in štiri šole), da je nujno postavljanje raketometov ravno poleg teh objektov. In hamasovci postavljajo ta orožja ravno tam. Kar se tiče stanovanjskih naselij, se strinjam z Radom. Ampak največji propagandni efekt dosežejo ravno, če Izraelci zadenejo kako šolo ali bolnišnico. Poleg tega po mnenju oblikovalcev javnega mnenja 6000 raket, ki skozi neko obdobje pobijajo judovske otroke in odrasle okoli Gaze, ni nič, ker se pač o tem naj ne govori.

Tudi o tem, kako je kdo kupoval ali kradel ozemlja, je tudi posebna stvar. Če bi ostali pri delitvi Palestine iz leta 1947, ki naj bi bila uresničena naslednje leto, bi bila stvar drugačna.

Strinjam se s pripombo glede zaslug CIA pri ustvarjanju Al Kaide, zato se mi je zdelo smiselno, da sem to naknadno vključil v besedilo.

Kar pa se tiče Izraelcev v morju (kar je vroča želja mnogih skrajno levih in skrajno desnih in seveda velikega dela pripadnikov religije miru, pa tole. Nobena materialna pomoč Američanov ne bi pomagala, če ne bi bilo na drugi strani ustreznega "človeškega faktorja". Arabci se niso izkazali kot dobri vojaki. Zelo dobro se še spominjam yom kippurske vojne 1973, malo manj pa tiste leta 1967.

Priznam, da moje pisanje ni bilo izčrpno, kar tudi ni bil njegov namen. Pozornost sem hotel usmeriti le na drugo stran medalje, o kateri se pri nas skoraj ne govori, niti ne piše.

Kot sem že zapisal, ima antisemitizem danes mnogo obrazov. Tudi levega.

Obema prav lep pozdrav.