08/03/2015

Zakaj pa ne poper?

Pri včerajšnjem branju Svetega pisma mi je posebej "skočila pred oči" vrstica v Markovem evangeliju, kjer je Jezus rekel svojim učencem naslednje: "Sol je dobra. Če pa sol postane neslana, s čim jo boste popravili? Imejte sol v sebi in živite v miru med seboj!" (Mr 9,50)  Misel, ki se nanaša na sol, je izrazil tudi v Govoru na gori, kjer pravi: "Vi ste sol zemlje. Če pa se sol pokvari, s čim naj se osoli? Ni za drugo, kakor da se vrže proč in jo ljudje pohodijo." (Mt 5,13) 

Spominjam se, da so nekaj let nazaj na nekem forumu skeptiki spraševali, zakaj ravno sol, in ne poper. Ker na tistem forumu nisem sodeloval, jim pač nisem odgovoril, čeprav je samo vprašanje čisto na mestu. Torej, zakaj rajši sol, ne pa poper?

Sol je eden najstarejših konzervansov, kar jih poznamo in je bila kot taka zelo znana tudi v Jezusovem času.  Zanimivo je, da tudi starozavezna postava zapoveduje uporabo soli pri daritvah: "Sleherni dar jedilne daritve osôli; ne daj, da bi na tvoji jedilni daritvi manjkala sol zaveze s tvojim Bogom; pri vsakem daru daruj sol!" (3Mz 2,13)  Sol marsikje uporabljajo za kropljenje mrliča, ker je tudi simbol  nerazpadljivosti in večnega življenja. Zanimivo, da sem to prvič videl kot otrok pred pogrebom nekoga iz daljnega sorodstva, ki je bil komunist. Ironično, saj komunisti ne verjamejo v večno življenje. 

Kakorkoli, Jezus pričakuje, da imamo kristjani v sebi sol in da smo posledično sol zemlje. Dejstvo je, da je družba podvržena določeni entropiji. V družbi ni konsenza glede tega, kar je prav in kar ni. Zakoni se spreminjajo v skladu z muhami tistih, ki imajo denar, moč in posledično oblast, zato se nima smisla preveč zanašati na to, da nas bodo ščitili človeške predpisi, deklaracije in podobno. Kar velja danes za narobe, lahko  jutri postane z določenim kvorumom prav. Homoseksualnost je bila še pred nekaj  leti "narobe", danes pa je postala nekaj, čemur svet in zakonodajalci ploskajo. Pedofilija je danes narobe, čez dvajset let jo bo morda svet, glede na trenutne trende, sprejel kot nekaj najbolj "normalnega", saj so vendar vse ljubezni enako lepe, kajne?  Kristus nam je dal nalogo, da delujemo kot  sol zemlje, torej kot konzervans, ki naj bi preprečeval trende, ki vodijo v destrukcijo. 

Kaj pa, če se sol pokvari in kako se lahko pokvari? V Jezusovem času so uporabljali sol, ki ni bila čista, ampak zmes natrijevega klorida in nekaterih netopnih mineralov. Lahko se je zgodilo, da se je  natrijev klorid iz take zmesi izpral in je ostal bel prah, ki je spominjal na sol, v resnici pa ni bil uporaben. Taka "sol" ni bila za nič drugega, kot da so jo vrgli proč. Enako je s kristjani, ki izgubijo "slanost", torej, ko pristanejo na drugačen "evangelij".  C. S.  Lewis je nekoč zapisal: "Kristjani, ki so največ storili za ta svet, so tisti, ki so največ razmišljali o prihodnjem svetu. Odkar so začeli kristjani manj razmišljati o prihodnjem svetu, so postali manj učinkoviti v tem. Meri na nebesa in dobil boš zemljo, meri na zemljo in dobil ne boš ničesar od obojega." Mnogi kristjani hočejo biti relevantni in  merijo na zemljo ter na zemeljsko kraljestvo. Relevantnost seveda vključuje čast in slavo v očeh sveta. Svet jih treplja in jim govori, kako v redu so, ker so tako "širokih misli in obzorij", in ker skupaj s svetom korakajo po široki poti, ki pa žal ne vodi v svetlo bodočnost, ampak v pogubo... 

Jezus Kristus ni prišel na svet, da bi bil relevanten, ampak kot zadnji služabnik in je končal kot zadnja smet tega sveta. Božje modrosti  "ni spoznal noben mogočnik tega sveta. Kajti ko bi jo spoznali, Gospoda veličastva pač ne bi križali." (1Kor 2,8) Tudi danes ga mogočniki tega sveta, kamor  štejemo tudi vplivno intelektualno smetano, ne spoznajo,  ne morejo pa ga več križati. Njegov evangelij nam pravi, da je živel popolno in brezgrešno življenje, umrl na križu za naše grehe, bil pokopan in z svojim vstajenjem dokazal, da moremo po njem in po veri vanj  zadobiti popolno opravičenje. 

Kristjan, ki živi v luči te vere, je zrnce soli, ki pomaga ohranjati ta svet. So morda oni drugi poper? Tega ne trdim, kajti gre za nekaj, česar Jezus nikoli ni rekel. 
   

Ni komentarjev: