29/11/2015

Dobro jutro!


"Ura je že, da se zbudite iz spanja, zdaj je naša rešitev bliže kakor takrat, ko smo vero sprejeli." (Rim 13,11b)

Cerkev spi. Duh tega sveta se je že tako globoko zažrl vanjo, da je ni več mogoče ločiti od sveta. Metode, strategije in prijemi sodobnega menedžmenta  so zamenjali evangelij. Kjer se je nekoč slišalo: "Sola Scriptura!" se danes derejo: "Sola cultura!"  Pohujšanje križa (cf. Gal 5,11) je zamenjala modrost človeške besede. Nekatere cerkve prav tekmujejo s svetom, kdo bo bolj posvetnjaški,  inkluziven in osladen v svojem humanizmu. Pridige postajajo podobne všečnim  govorom politikov, le da so so dodatno posladkane s pobožno govorico, da bi bilo vse skupaj videti bolj "duhovno". 

Svet sicer najbolje "ve", kako bi se morala cerkev "modernizirati", toda bolj ko cerkve sledijo svetu in "duhu časa", bolj irelevantne postajajo. Konec koncev, zakaj bi ljudje hodili po nekaj v cerkev, če lahko dobijo tisto stvar na vsakem koraku? Letargičnost cerkve je ustvarila duhovni vakuum, ki pa je vedno neobstojen, zato ga sedaj napolnjujejo drugi. 

Nastopil je adventni čas. Za mnoge to ne pomeni kaj (dosti) več od adventnega venčka. V bistvu pa je to obdobje,  ko se spominjamo preteklih, sedanjih in prihodnjih stvari. 
  • Preteklih: Božji Sin Jezus Kristus je prišel na svet odrešit grešnike. Živel je popolno in brezgrešno življenje in umrl sramotne smrti na križu ter tretji dan vstal od mrtvih. 
  • Sedanjih: Jezus Kristus tudi danes  rešuje grešnike: "Glejte, zdaj je tisti milostni čas! Glejte, zdaj je dan rešitve!"  (2Kor 6,2b)
  • Prihodnjih: Jezus Kristus se vrne, da bo v slavi sodil živim in mrtvim. On sam pravi: "Kdor veruje v Sina, ima večno življenje; kdor pa ne veruje v Sina, ne bo videl življenja, ampak ostane nad njim Božja jeza."  (Jn 3,36)
 Evangelij je veselo oznanilo našega odrešenja. Je preprost in dosegljiv vsakomur, ki to hoče. Jezus ga je na kratko povzel z besedami: "Bog je namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje."  (Jn 3,16)

Bog pa naj da vsem, ki to berete, voljo, da sprejmete to veselo oznanilo in mu verujete. 

Ni komentarjev: