06/01/2018

Razglašenje kastriranega Jezusa?

V. Carpaccio: Madona med svetniki.
Vir: Wikipedija
Le kaj utegne imeti naslov tega prispevka s Carpacciovo umetnino, ki jo  lahko  sicer občudujemo v koprski stolnici? 

V teh dneh smo lahko tudi v naših medijih prebrali, da se je Švedska cerkev (Svenska kyrkan) odločila, da bi bilo najbolje, če bi pri govorjenju o Jezusu uporabljali spolno nevtralni zaimek (Dnevnik, 2. 1. 2018). Švedskim feministkam je pred desetletjem uspela kastracija heraldičnega leva na vojaškem znaku, sedaj je na vrsti Jezus. 

Glede na to, da v tem času obhajamo spomin Gospodovega razglašenja, lahko rečemo, da razglašena Švedska cerkev (uradno še vedno evangeličansko-luteranska) razglaša kastriranega Jezusa. Prevzvišeni škofi, škofice, duhovnice, duhovniki itn. omenjene cerkve so zelo znani po svoji liberalnosti. So tako napredni, da jim najraje ploskajo ateisti in skeptiki vseh vrst, ampak začuda, nobeden od teh se noče spreobrniti v njihovo versko skupnost, po drugi strani pa trume pripadnikov Svenska kyrkan zapuščajo to umirajočo denominacijo, ki jo vedno bolj vodijo feministke in progresisti vseh vrst.

 Ne vem, kaj bi  porekla vsa ta družba naprednjaških pastoret in pastorjev, če bi zagledali Carpacciovo upodobitev Jezuščka v koprski stolnici. Bi mu prebarvali tisti "delček telesa" na nevtralno, da bi postal "hen" (ne ona ne on)?  Silverio Gonzales pravi: "Cerkve prihajajo pospešeno vse bolj in bolj pod vpliv kulture in družbe, namesto da bi one vplivale na kulturo in družbo." Rezultati tega so kastrirani Jezus, snemanje križev s cerkva, da ne bi vznemirjali čustev muslimanskih priseljencev (sic!) in podobne neslanosti, ki si jih privoščijo škofice in škofi Švedske cerkve. 

Mnoge protestantske denominacije niso danes v nič boljšem stanju, kot je bila  cerkev v Luthrovem času. Pravzaprav so še v slabšem. Zapustile so reformacijska načela in se popolnoma prepustile posvetnemu toku. Mrtve ribe ne morejo plavati proti toku. Proti toku lahko plavajo samo žive ribe. Posvetnih cerkva  svet ne potrebuje. Svet potrebuje evangelij, ki pravi, da je Jezus Kristus prišel na svet odrešit grešnike (1Tim 1,15), živel popolno in brezgrešno življenje, (Heb 4,15) bil umorjen zaradi naših grehov ter  s svojim vstajenjem  od mrtvih dokazal, da je resnični odrešenik sveta (Rim 4,25). Kdor vanj veruje, se ne pogubi, ampak ima večno življenje (Jn 3,16).  Te cerkve bodo morale ponovno odkriti evangelij, ali pa bodo odmrle. 


Ni komentarjev: