23/03/2010

O hrani na upodobitvah zadnje večerje in velikonočnem žegnu

Na spletni strani RTV Slovenija je objavljen zanimiv prispevek, ki govori o povezanosti med povečevanjem količine hrane na upodobitvami zadnje večerje skozi stoletja in med prehranjenostjo prebivalstva v istem obdobju. Med drugim piše: 
Izsledki raziskave kažejo na povečevanje krožnikov in porcij, ki naj bi vplivali na debelost populacije, zakoreninjeni pa naj bi bili v daljni preteklosti. "Ljudje mislijo, da so večje porcije hrane novejši pojav," je povedal Brian Wansink, vodja centra za prehrano na Univerzi Cornell. "A ta raziskava kaže, da je to splošna težnja, ki traja že vsaj celo zadnje tisočletje."
In malo naprej:
Na 52 slikah, ki so nastale med letoma 1000 in 2000, so preračunali velikosti hlebcev kruha, glavnih jedi in krožnikov s posebnim računalniškim programom. Velikost hrane so nato primerjali z velikostjo človeških glav na slikah. Analiza je pokazala, da so se porcije glavnih jedi (po navadi jagnjetina in svinjina), upodobljenih na slikah, sčasoma povečale za kar 69 odstotkov, velikost krožnikov se je povečala za 66, velikost kruha pa za 23 odstotkov.
 Dostop do celotnega članka>>>>>>>
  Zanimivo se mi zdi tudi navajanje tega, kaj vse naj bi bilo na krožnikih, saj med drugim omenja svinjino, saj jo Judom Mojzesova Postava prepoveduje uživati:  "Ne jejte pa od prežvekovalcev in od teh, ki imajo popolnoma preklane parklje: [...] in svinje, ker sicer ima parklje, pa ne prežvekuje; za vas je nečista. Ne jejte njihovega mesa in ne dotikajte se njihove mrhovine!" (5Mz 14, 7.8) To kar poznamo pod imenom zadnja večerja, je bila pravzaprav pashalna večerja, ki jo poznajo Judje od izhoda iz Egipta do danes. Gre za družinsko obredno večerjo, pri kateri uživajo nekvašen kruh, pečeno pashalno jagnje in grenka zelišča. (cf. 2Mz 12, 1-28)

Simbolika pashalnega jagnjeta je prešla v krščanstvu na Jezusa Kristusa, o katerem je Janez Krstnik na začetku Jezusove zemeljske službe rekel:  "Glejte, Božje Jagnje, ki odvzema greh sveta." (Jn 1,29b) Blagoslov velikonočnih jedi je pri nas ena najbolj popularnih "ljudskih pobožnosti". Na veliko soboto se  zgrinjajo množice  s cekri in košarami, polnimi dobrot,  v cerkve po blagoslov. Sam blagoslov kot tak ne bi bil  sicer nič slabega. Toda sprevračanje simbolov, ko prekajena  svinjska krača predstavlja Jezusa - pashalno Jagnje, ki odvzema greh sveta, je res dosti preveč! Uživanje svinjine kristjanom ni prepovedano, ni pa prav, da naredimo iz prašiča nekaj, kar naj bi simboliziralo Kristusa. Po mojem je to čista blasfemija.  Kot še marsikaj v rimski cerkvi!

Ni komentarjev: