10/09/2010

Njihovih pet minut slave

Še pred nekaj dnevi ni živ krst vedel za nekega gospoda Terrya Jonesa in za njegovo nepomembno cerkev v nekem večini sveta neznanem kraju Gainsville na Floridi. Negova cerkev ima seveda zelo bombastično ime, čeprav zveni prvi samostalnik v njenem imenu presenetljivo miroljubno. Imenuje se namreč Dove World Outreach Center, šteje pa kakih petdeset članov. 

Za to golobjo cerkev in njenega pastorja Jonesa  najbrž ne bi nikoli izvedeli, če ne bi omenjeni gospod za 11. 9., torej  na  obletnico terorističnih napadov  na newyorški WTC in na Pentagon,  napovedal kurjenje celega kupa izvodov muslimanske svete knjige  Korana.

Ob napovedi tega dogodka se je zganil vesoljni svet: ameriški generali in politiki, vse do predsednika, rimska papeška  kurija in seveda razjarjeni muslimani širom sveta, pred katerimi danes trepetajo vsi borci  za vse mogoče pravice, tudi tisti, ki menda z vsem srcem podpirajo svobodo govora in izražanja. Slednji seveda podpirajo vse navedeno, dokler kdo žali le tiste skupine, za katere se ve, da se ne bodo kakorkoli maščevale za take ekscese.V zgornjem primeru pa je stvar močno drugačna. 

Peščici ameriških fundijev je torej uspelo temeljito razburkati svetovno javnost in so na ta način prišli do svojih pet minut slave. En del javnosti so s svojim nepremišljenim ravnanjem temeljito razjezili, drugega pa do kosti prestrašili.

Kako naj ocenim  ravnanje g. Jonesa? Najmanj, kar lahko rečem je, da je popolnoma kavbojsko, brez najmanjšega čuta do ljudi, ki pripadajo, oziroma pripadamo drugim kulturam. Gre za neko posebno zvrst   zelo ameriškega kristjanstva, (nalašč nisem napisal krščanstva!)  ki vidi samo sebe in ničesar izven sebe.  Taka arogantnost je v nasprotju z učenjem in ravnanjem  Jezusa in apostolov. Apostol Peter je napisal: "Gospoda Kristusa posvetite v svojih srcih. Vselej bodite vsakomur pripravljeni odgovoriti, če vas vpraša za razlog upanja, ki je v vas.  Vendar pa odgovarjajte s krotkostjo in strahospoštovanjem, iz dobre vesti, da bodo tisti, ki sramotijo vaše dobro življenje v Kristusu, osramočeni prav v tem, v čemer vas obrekujejo." (1Pt 3,15.16) Gre za nekaj čisto drugega kot pri g. Jonesu. Ne vem sicer, kakšno je siceršnje življenje g. Jonesa. Vem le to, da s svojim  brezobzirnim ravnanjem  grdo žali mnoge ljudi in  dela škodo stvari, kateri naj bi služil. Da, škodo dela Gospodovi stvari.


Ni komentarjev: