22/10/2008

"Šminkerska" Biblija

Vračanje v čase, ko si še ni mogel vsakdo privoščiti knjige, se mi ne zdi najbolj smotrno. Ampak, knjižni založniki si danes radi in lahko privoščijo tudi takšne ekastravagantne podvige, da izdajo kakšno knjigo v slogu tistih davnih časov. Občutek, da imajo nekaj edinstvenega, bodo morda izkusili kupci, ki bodo plačali 2480 evrov za ekstravagantno opremljen izvod Svetega pisma, kot ga opisuje prispevek na RTV Slovenija. Zdi se mi, da gre za knjigo, ki jo imaš lahko predvsem za to, da se z njo hvališ pred drugimi, saj jo je škoda za kakršnokoli resno uporabo.

Glede na vložen material in delo je knjiga seveda vredna svoje cene. Se mi pa zdi z duhovnega vidika takšna potratnost povsem nepotrebna. Kot lahko preberemo v članku, pri nabavi ne gre le za kulturno, ampak tudi za materialno naložbo. Ampak glede teh reči imamo zelo jasno besedo: »Ne nabirajte si zakladov na zemlji, kjer uničujeta molj in rja in kjer tatovi vlamljajo in kradejo; nabirajte pa si zaklade v nebesih, kjer jih ne uničujeta ne molj ne rja in kjer tatovi ne vlamljajo in ne kradejo. Kjer je namreč tvoj zaklad, tam bo tudi tvoje srce.« (Mt 6, 19-21 SSP) V tem zemeljskem bibličnem zakladu se bo dalo to (sicer neuničljivo) misel prebrati za 2480 evrov, v kaki skromnejši izdaji pa za pičlih dvanajst ali malo več evrov.

Predlagam torej, da se ne odločamo ne za kulturno ne za materialno, ampak za duhovno naložbo, ki je ne ukrade noben tat in ne razje noben molj, oziroma karkoli bolj ali manj podobnega.


Vir: RTV SLO >>>>>>>



2 komentarja:

Magdalena pravi ...

Imam pa že rajši svojo trivialno izdajo, ki lahko spi pod mojim povštrom, lahko čečkam po njej in gre z mano tudi kam v naravo, če treba, četudi ima svoji dve kili. :-)
Z ono pa ne vem, kaj bi, razen da jo imaš zaklenjeno v škatli in lahko vsak teden brišeš prah. Ah, eni nimamo smisla za cirkus. :-)

Dizma pravi ...

Se strinjam. Tudi meni ni brisanje nepotrebnega prahu ravno hobi. :)