06/01/2015

Kakšni trije kralji?

Vir slike

Ko je bil Jezus rojen v Betlehemu v Judeji v dneh kralja Heroda, so prišli modri z Vzhoda v Jeruzalem  in govorili: "Kje je ta, ki se je rodil kot judovski kralj? Videli smo namreč, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit." (Mt 2,1.2)

Na spletnih straneh posameznih slovenskih župnij beremo, da v teh dneh kristjani praznujejo praznik svetih treh kraljev. Zraven po možnosti piše tudi to, kako naj bi se imenovali, opisane pa so tudi nekatere tradicije, povezane s tem praznikom. 

V resnici ta praznik nima nobene zveze s kralji, ker ni šlo za kralje, ampak (dobesedno) za mage, oziroma v  prevodu v slovenskih izdajah Biblije, za modre. Modri so po vsej verjetnosti prišli iz Babilona in njegove okolice, kjer so utegnili biti v stiku  z judovsko skupnostjo. V Tori je namreč naslednja prerokba:
Vidim ga, pa ne sedaj,
gledam ga, pa ne blizu.
Zvezda vzhaja iz Jakoba
in žezlo se vzdiguje iz Izraela. (4Mz 24,17)

V zvezdi, ki se je pojavila na nebu, so modri bržkone videli izpolnitev te prerokbe. Matej nikjer ne navaja, koliko je bilo teh ljudi. Umetniki jih ponavadi slikajo kot tri osebe, najbrž glede na darila, ki so jih modri prinesli Jezusu: "Odprli so svoje zaklade in mu darovali zlata, kadila in mire." (Mt 2,11b)  Dvomim, da je bilo tega zlata zelo veliko, najbrž pa dovolj, da je z njim sveta družina preživela ob begu v Egipt. Modri tudi niso obiskali Jezusa v betlehemskem hlevu, ampak ko je bil star kaki dve leti in je Gospodova družina živela v hiši. 

Cerkev je na praznik razglašenja (epifanije ali teofanije) prvotno praznovala vse dogodke Jezusovega življenja od rojstva do krsta. Podobno še danes delajo nekatere orientalne predkalcedonske cerkve.  Kasneje so Jezusovo rojstvo prestavili na 25. december, 6. januarja pa odtlej na zahodu praznujemo prihod modrih, na vzhodu pa Jezusov krst (pri tistih, ki uporabljajo julijanski koledar, pride ta praznik na naš 19. januar). meni osebno je ta vzhodni način celo bolj všeč.

Nič nimam proti trem kraljem kot ljudskemu običaju. Zelo pa me moti, ko vidim na cerkvenih spletnih straneh napisane izmišljotine o "svetih treh kraljih", ki so brez vsake biblijske osnove. To je še en zanesljiv pokazatelj, kako daleč od Rima in njegovih podružnic je zdrav biblični nauk. 


Ni komentarjev: