13/11/2016

O lažnih mesijah in Jezusovem drugem prihodu


Če vam tedaj kdo poreče: "Glejte, tukaj je Kristus" ali "Tam je," ne verjemite. 24 Vstali bodo namreč lažni kristusi in lažni preroki in bodo delali velika znamenja in čudeže, tako da bi zavedli celo izvoljene, če bo mogoče. 25 Glejte, vnaprej sem vam povedal. 26 Če vam torej porečejo: "V puščavi je," ne hodíte tja; ali "V hiši je," ne verjemite. 27 Kakor namreč pride blisk od vzhoda in posveti do zahoda, tako bo tudi s prihodom Sina človekovega. 28 Kjer je truplo, tam se bodo zbrali jastrebi.
29 Takoj po stiski tistih dni
bo sonce otemnelo
in luna ne bo dajala svoje svetlobe.
Zvezde bodo padale z neba
in nebeške sile se bodo majale.
30 Tedaj se bo pojavilo na nebu znamenje Sina človekovega in tolkli se bodo po prsih vsi rodovi na zemlji. Videli bodo Sina človekovega priti na oblakih neba z močjo in veliko slavo. 31 Poslal bo svoje angele ob močnem donenju trobente in zbrali bodo njegove izvoljene od štirih vetrov, od konca do konca neba. 
(Mt 24,23-31)

Pred nekaj leti so se po svetu razširile govorice, da so na različnih koncih sveta videli Maitrejo, učitelja modrosti, ki naj bi bil nekakšna kombinacija Jezusa, Bude, muslimanskega Mahdija in morda še koga. Pravzaprav naj bi bili ti trije le različne pojavne oblike tega skrivnostnega bitja, o katerem so v 19. stoletju govorili teozofi, danes pa se z njim ukvarjajo pripadniki novodobniške cocktail-religije. To osebo naj bi celo fotografirali, njeno domnevno fotografijo pa lahko vidite zgoraj. Sam ne verjamem, da bi bil mož v belem, ki ga vidimo na sliki, resnični Kristus, kajti Jezus je napovedal, da bodo prišli v svet različni ljudje, ki se bodo izdajali za njega in da se bodo širile govorice o njegovih nenadnih pojavitvah na različnih mestih. Pri tem ni mislil na blodnje psihično motenih oseb, ki se imajo za Kristusa, ampak je imel v mislih zapeljivce, ki varajo ljudi.

Med lažne kristuse lahko štejemo tudi določene ljudi, ki sicer ne trdijo, da so Jezus Kristus, a nastopajo, kot da so v  vlogi nekakšnih odrešenikov. Ni še tako dolgo, ko so iz nekdanjega ameriškega predsedniškega kandidata Obame delali nekakšnega mesija. Toda to mesijanstvo, čeprav je omenjeni gospod prejel "na lepe oči"  Nobelovo nagrado (torej za nekaj, česar še ni naredil, potem pa tega tudi nikoli ni uresničil), se je klavrno končalo, tako da smo dobili na Bližnjem vzhodu še nekaj disfunkcionalnih držav, povrh teh pa še eno, ki žal predobro funkcionira in samo sebe imenuje "islamska država". Kaj naredi vera v lažne kristuse, lahko vidimo tudi iz histeričnega odziva "liberalcev" v ZDA, ki ne morejo prenesti poraza njihove predsedniške kandidatke, na drugi strani pa iz najbrž prevelikih pričakovanj zmagovalčevih podpornikov. Vsak kult osebnosti izkleše svojega lažnega mesija, ki postane božji substitut, najsi gre za kult Stalina, Hitlerja, Mussolinija, Tita ali pa Kim Jong Una.

V širšem smislu lahko štejemo med lažne mesije tudi različne ideologije, oziroma utopije, ki naj bi rešile vse probleme tega sveta.  Nekoč so nam prodajali socializem, ki da je najboljši od vseh sistemov. Potem so rekli, da je kapitalizem tisti, kki bo rešil vse probleme. Mnogi, ki so nas hoteli zveličati s kapitalizmom, danes spet širijo vero v demokratični socializem. Kdor ne verjame, naj vzame v roke vse številke Mladine od druge polovice osemdesetih let prejšnjega stoletja do danes in si zadevo prebere, pa bo videl, kako so te stvari evoluirale. Glavni problem vseh ideologij je, da so vse po vrsti humanistične ("Človek je merilo vsega"), v resnici pa je človek  padlo in grešno bitje. Humanisti ne računajo na ta nadvse pomemben element.

Vsako mesijanstvo izven Jezusa Kristusa je obsojeno na polom. Prerok Jeremija ne piše zaman: "Preklet mož, ki zaupa v človeka in se opira na meso, njegovo srce pa se odmika od GOSPODA." (Jer 17,5) To seveda ne pomeni, da ne bi smeli zaupati prijatelju, ali kakemu drugemu človeku, ampak se nanaša na tisto vrsto zaupanja, ki je v bistvu kult, ki odvrača srce od Boga. Toda, pozor, malikovanje ni le čaščenje izrezanih ali naslikanih podob. Malikovanje je, če polagamo svoje zaupanje v stvari, ideje in ljudi, ki niso Bog. Jean Calvin ni brez razloga rekel, da je človeški um fabrica idolorum, ali izdelovalnica malikov.  Maitreja  ni Kristus, enako niso kristusi razne osebe, ideologije, pojavi ali stvari.

Naš Gospod je obljubil, da se spet vrne. Njegov povratek bo sledil veliki stiski (cf. Mt 24,29). Dispenzacionalisti menijo, da bodo vzeti v nebo, preden se bo začela velika stiska. To je zmotno mišljenje, kajti Jezus tega nikoli ni obljubil. Njihova zmota izhaja iz napačne interpretacije Danielove knjige, Pavlovih pisem in Razodetja. Nobenega dokaza tudi ni, da bi kakšen del cerkve kdajkoli pred 19. stoletjem veroval v vnebovzetje svetih pred veliko stisko. Vsi, ki bodo (ali pa bomo) tedaj živeli bodo (ali bomo) šli skozi to, nihče ne bo prikrajšan.

 Jezusov prihod tudi ne bo neviden, kar tudi trdijo dispenzacionalisti. To je jasno izraženo v Mt 24,30. Gospod bo poslal svoje angele, da zberejo njegove izvoljene. To so tisti, ki ga ljubijo in so odrešeni po njegovi krvi. Jezus Kristus je prišel na svet odrešit grešnike. Živel je življenje, kakršnega mi nismo zmožni živeti, kar pomeni, da je živel v popolni poslušnosti volji nebeškega Očeta. Umrl je zaradi naših grehov in s svojim vstajenjem dokazal, da je resnični Odrešenik. Buda leži v grobu, enako Mohamed, Marx, Lenin, Mussolini in vsi ostali kvazimesije. Jezus pa je vstal od mrtvih, s čimer je potrdil, da ima v njem  opravičenje vsak, ki veruje vanj. Apostol Peter je o njem takole pričeval pred judovskimi veljaki: "V nikomer drugem ni odrešenja; zakaj pod nebom ljudem ni dano nobeno drugo ime, po katerem naj bi se mi rešili." (Apd 4,12) Jezus pa je rekel o sebi: "Volja mojega Očeta je namreč, da ima vsak, kdor gleda Sina in veruje vanj, večno življenje, in jaz ga bom obudil poslednji dan." (Jn 6,40)

Ali veruješ vanj? 

Ni komentarjev: