14/11/2014

Verska podoba Latinske Amerike se spreminja

Latinsko Ameriko so si na začetku novega veka prisvojili Španci in Portugalci, zaradi česar še danes velja v teh krajih rimsko katolištvo za tradicionalno religijo. Rimski katoličani štejejo v tem delu sveta več kot 425 milijonov članov, kar obenem pomeni, da Latinoameričani predstavljajo 40 % svetovne rimskokatoliške populacije.

Toda verska podoba tega dela sveta se v zadnjem času hitro spreminja.  Če se je  okoli leta 1900 tukaj še preko 90% ljudi prištevalo k rimskim katoličanom, je njihov delež, kot poročajo izsledki najnovejše raziskave, padel na 69%. Raziskavo so opravili v 18 državah in na Portoriku. Njeni rezultati tudi kažejo, da je bilo kar 84 % tukajšnje populacije vzgojeno v rimskokatoliškem, vsega 9% pa  v protestantskem duhu. Delež latinskoameriških protestantov se je v celoti povečal na 19%. Zrasel je tudi delež tistih, ki nimajo verske pripadnosti. 4% populacije ni bilo vzgojeno v verskem duhu. Danes delež oseb brez verske pripadnosti znaša  8%. 

Vprašani so navedli različne vzroke za prestop iz rimskega katolištva med protestante. 81% respondentov je odgovorilo, da so želeli priti v bolj oseben odnos z Bogom, 69 % je bil bolj všeč drugačen liturgični slog, 60% pa je odgovorilo, da so pri tem dajali večji poudarek na morali. 

Do sorodnih pojavov prihaja tudi med špansko govorečimi prebivalci ZDA, kjer je podobna raziskava  letos pokazala, da je kar 59% duhovnikov, ki delujejo v špansko govorečih skupnostih, starejših od 55 let, kar ustvarja  veliko generacijsko vrzel med klerom in laiki, kajti kar 55% rimskokatoliške mladine v ZDA je hispanoameriškega porekla. 

In še nekaj  statistike: 

V Kolumbiji je bilo kar 74% sedanjih protestantov vzgojenih v rimskokatoliški veri, v Paragvaju  je bilo takih 68%, v Peruju 66%, v Ekvadorju 62%, v Boliviji 60%, v Venezueli 56%, v Argentini 55%, v Braziliji 54%, v Nikaragvi pa 50%. 

Več o tem najdete v virih na spodnjih povezavah. 

Viri:





Ni komentarjev: