31/07/2016

Iran se prebuja

Vir slike: The Gospel Coalition na Twitterju

Kot turist sem Iran izkusil kot državo prijaznih, poštenih in plemenitih ljudi. Tolikšne prijaznosti, kot sem je bil v enem tednu deležen v tej državi, nisem srečal nikjer drugje. Seveda je težko biti objektiven, če si bil nekje le en teden in  če je tam zate skrbela turistična agencija. Ne, ne govorim o agenciji, ampak o običajnih ljudeh na cesti in tržnici. Podobne izkušnje imajo tudi taki, ki so v Iranu preživeli dlje časa. Toda to, kar zadnje čase berem o tej državi, me je nadvse presenetilo. 

Kot je znano, predstavljajo veliko večino prebivalcev te velike države  (1.648.195 km2, okoli 82.000.000 preb.) šiitski muslimani, nekaj sunitov,  kristjanov je po uradnih podatkih zelo malo. Ti "uradni" kristjani pripadajo tujim etničnim skupinam, kot so Armenci in Asirci (nestorijanci). Ti uživajo določeno mero zaščite in nas na tem mestu ne zanimajo. Že nekaj let spremljam z večjo ali manjšo mero skepse dogajanje v iranskem krščanskem "podzemlju". Članek, ki sem ga včeraj prebral, me je spodbudil, da malce razširim dobre novice iz Irana. 

Ob padcu šahovega režima leta 1979 je bilo v Iranu kakih petsto kristjanov, ki so se spreobrnili iz islama. Tega leta so iz Irana izgnali vse tuje misijonarje, prepovedali Sveto pismo v perzijščini in vsakršno oznanjevanje evangelija. Človek bi mislil, da so na ta način zatrli krščansko cerkev v Iranu, a se je zgodilo ravno obratno. V zadnjih dvajsetih letih se  je spreobrnilo več Irancev  v krščanstvo, kot v prejšnjih trinajstih stoletjih skupaj. Število domačih kristjanov je poskočilo s petsto na nekaj sto tisoč, nekateri govorijo celo o milijonu in več. 

Zakaj je prišlo do tako hitrega širjenja krščanstva? En razlog je zagotovo ta, da so bili mnogi ljudje razočarani nad "dosežki" islamske revolucije in represije novih oblasti, ki poteka v imenu islama. Drugi razlog je ta, da so kristjani kljub prepovedi med svojimi bližnjimi ustno razširjali veselo oznanilo o Jezusu Kristusu. V novejšem času so se z internetom pojavile še dodatne možnosti širjenja evangelija. Spreobračajo se ljudje različnih slojev in poklicev, celo kak mula (šiitski klerik) se najde med spreobrnjenimi.

Iranska cerkev raste daleč od tistega, čemur bi lahko rekli normalne razmere. Mnogi kristjani čemijo v zaporih zaradi svoje vere. Toda cerkev kljub temu raste. Pravijo, da je to trenutno najhitreje rastoča cerkev na svetu. Takoj za njo je tista v Afganistanu, deloma tudi po zaslugi iranskih kristjanov. Kadar in kjer Bog deluje, tam zagotovo deluje, ali kot je zapel Martin Luther:
               Če svet je poln zlohotnih sil
               in hoče nas požreti,
               z resnico smo prepasani,
               ne more nas zatreti.*



_____________
*Pojte Gospodu novo pesem, Duhovne himne in pesmi za čaščenje. Word Music, Integrity Music, Nashville 2000. Št. 151.


Ni komentarjev: