15/04/2012

Zvesti Božji služabnik John Harper - heroj Titanika

Hohn Harper. Vir slike: Billy Graham Center
"Kdo je torej zvesti in preudarni služabnik, ki ga je gospodar postavil nad svojo služinčad, da ji ob pravem času da živež? 46 Blagor tistemu služabniku, ki ga bo njegov gospodar ob svojem prihodu našel, da tako dela! 47 Resnično, povem vam: Čez vse svoje premoženje ga bo postavil."  (Mt 24,45-47)

Zgornje Jezusove besede vsekakor veljajo  za Božjega služabnika v najžlahtnejšem pomenu besede in heroja vere Johna Harperja (*29. 5. 1872 + 15. 4. 1912). 

Baptistični pridigar John Harper je bil doma iz Škotske. Po vsem Združenem kraljestvu je bil znan kot zelo dober pridigar, zato so ga povabili v Moodyevo cerkev v Chicago.

11. aprila 1912 se je, takrat že vdovec,  skupaj s šestletno hčerko Annie Jessie in nečakinjo Jessie W. Leitch vkrcal na "nepotopljivi" Titanic. Ko je Titanic trčil v ledeno goro in ko so ljudje v splošnem kaosu zapuščali potapljajočo se ladjo, je pastor Harper poskrbel za oba otroka  in ju spravil v rešilni čoln. Harper je dal svoj rešilni pas sopotniku in vpil: "Ženske, otroci in neodrešeni ljudje, v rešilne čolne!" Zavedal se je namreč, da so mnogi sopotniki nepripravljeni za soočenje z večnostjo.  

Preživeli so povedali, da je Harper oznanjal evangelij vse do konca, zlasti je ponavljal besede iz Apd 16,31: "Veruj v Gospoda Jezusa in rešen boš ti in tvoja hiša!"  Ko je že bil  v mrzli vodi, je, kolikor je mogel,  plaval do vsakega posameznika in mu posredoval besede veselega oznanila.  Eden od tistih, ki so jih pozneje potegnili iz vode, je na Harperjevo prigovarjanje sprejel Jezusa Kristusa za Odrešenika in Gospoda. Pozneje je povedal: "Jaz sem zadnji, ki ga je spreobrnil John Harper."

Zvesti služabnik, pastor John Harper, je do zadnjega delil duhovni živež - Besedo življenja tistim, ki mu jih je Bog na poseben in nenavaden način izročil v duhovno oskrbo.






Ni komentarjev: