01/06/2014

Zgodba Mariam Ibrahim

Vir slike: Freedom's Lighthouse
Zgodba sedemindvajsetletne  ženske iz Sudana, po imenu Mariam Yahia Ibrahim Ishag je precej zapletena. Rodila se je očetu - muslimanu in materi etiopsko-ortodoksne veroizpovedi. Oče ju je zapustil, tako da je bila Mariam vzgojena v veri svoje matere. Poročila se je z ameriškim državljanom Danielom Wanijem, s katerim ima sedaj dva otroka, dvajsetmesečnega sina in sedaj rojeno hčer. To je rodila v ječi, priklenjena na tla. 

Mariam Ibrahim je bila namreč dne 15. maja letos obsojena na sto udarcev z bičem in na smrt. Obsojena je bila zaradi prešuštva in odpada od islama. "Prešuštvo" naj bi jo stalo sto udarcev z bičem, "odpadništvo" pa življenja. Problem je namreč v tem, ker je njen oče musliman, v islamu pa šteje vera očeta. Če je oče musliman, so otroci avtomatsko muslimani, četudi nikoli niso bili vzgojeni v tej "religiji miru".  Če je bil torej otrok muslimanskega očeta vzgojen v neki drugi veri, je s tem odpadnik od islama, kar je čisti absurd. Odpadništvo pa se v tej religiji, ki se rada ponaša s tem, da "v islamu ni prisile"*, skladno s šerijatskim pravom, ki temelji na Koranu, kaznuje s smrtjo. Zemljevid na levi ima označene države, kjer so imeli l. 2012 zakonodajo proti odpadništvu. Če se musliman poroči z nemuslimanko, je taka zakonska zveza veljavna, saj se potem otroci štejejo za muslimane. V kolikor se muslimanka poroči z nemuslimanom, zakonska zveza ni veljavna, zaradi česar velja taka ženska za prešuštnico. Tako je postala Mariam Ibrahim "odpadnica" in "prešuštnica" obenem. 

Za Mariam Ibrahim so se zavzele mnoge človekoljubne organizacije in posamezniki, zlasti kristjani. V zadnjem času prihajajo iz Kartuma dvoumni namigi, da bi jo utegnili izpustiti.  Vsekakor pa ji bodo dovolili, da bo dve leti skrbela za dojenčico, seveda v ječi.  To si bržkone štejejo med dobra dela... 

Prosim, da na spodnji povezavi podpišete peticijo za izpustitev Mariam Ibrahim.



Viri:


*Ko sem bil pred tremi leti v Dublinu, sem pred tamkajšnjo glavno pošto videl misijonariti skupino muslimanov, na transparentu pa so imeli napis: "There is no compulsion in religion.  Qur'an 2:256."  Taki reklami ni preveč zdravo verjeti, kajti islam je v večini primerov enosmerna cesta. 


Ni komentarjev: