14/08/2011

Velikošmarenski ponaredki

Vir slike: Wikipedia
Če vprašaš kakega rimskokatoliškega duhovnika ali teologa, od kod izvira praznik Marijinega vnebovzetja, bo po vsej verjetnosti odgovoril, da gre za zelo star praznik, in da je cerkev vedno verovala, da je bila Marija v trenutku smrti z dušo in telesom vzeta v nebesa. Ta njihov "vedno", ali "že od nekdaj" je stalna mantra, kadar ne vedo, kaj naj bi točno odgovorili.

Na tem spletniku sem že vsaj dvakrat dokumentirano razložil, da cerkev ni res od vsega začetka verovala v omenjeno rimskokatoliško dogmo (nekaj podobnega verjamejo tudi pravoslavni, a tega niso proglasili za dogmo). O tem sem pisal tukaj in tukaj.

Ob letošnjem velikem šmarnu na spletni strani RKC spet ponavljajo iste polresnice in izmišljotine, kot so jih lani:
Pisna vira, ki poročata o Marijinem vnebovzetju ali zaspanju (lat. dormitio), sta t. i. apokrifna evangelija Zaspanje svete Božje Matere in Prehod blažene Device Marije. K tema spadajo še številni spisi in druga dela pomembnih teologov iz prvih stoletij krščanstva, npr. sv. Janeza Damaščana, sv. Efrema Sirskega, sv. Epifanija in Timoteja Jeruzalemskega.
Jaz pa še enkrat ponavljam: apokrif oziroma psevdoepigraf  Prehod blažene Device Marije  sta prepovedala kar dva rimska papeža sv. Gelazij (492-496) in sv. Hormizd (514 - 523). Kako lahko nekdo izpeljuje nek nauk in celo dogmo iz spisa, ki sta ga prepovedala kar dva papeža, ki sta povrhu vsega celo uradna svetnika katoliške cerkve? Težko razumljivo! Glede Janeza Damaščana pa še enkrat ponavljam, da ni oseba iz prvih časov cerkve, saj je živel približno od leta 676  do leta 749. Efrem Sirski bi še edini kolikor toliko ustrezal opisu (okoli 306-373), ampak tudi ta se pojavi šele po skoraj treh stoletjih  molka, ki so pretekla  od  Marijine smrti do njegovega časa. Kot sem že povedal, sodi Timotej Jeruzalemski bržkone bolj na področje domišljije in ne more biti relevanten vir.

Bodo prišli naslednje leto na plan s kakimi novimi "dokazi"? Dvomim, ker  ne obstaja nič kaj takega. Tako  bodo najbrž svoje vernike še naprej  zalagali z neresnicami in polresnicami. 



Ni komentarjev: