22/09/2009

Vatikanska kolonija?


 Imenovanje Aleša Guliča na položaj direktorja vladnega  urada za verske skupnosti ni bilo ravno nekaj,  kar bi si na tem svetu  najbolj želel. Po mojem mnenju bi bilo najbolje, da bi se po neuspehu na lanskih jesenskih volitvah mož lepo vrnil v prosveto in se razdajal s poučevanjem slovenščine.
*****
Očitno je bil podobnega mnenja tudi kardinal Rode in še kdo iz vodstvenih in ostalih krogov Rimskokatoliške cerkve. Menda jih je močno zmotila njegova črna majica, ki jo je  Gulič nosil na motorističnih prireditvah, na njej pa je pisalo Hell's Angels.  To je bil  zanje zagotovo znak, da je sam hudič na delu. Kakorkoli, takrat ko se je bilo treba priklanjati Hitlerju, ali  na lokalnem nivoju Rösenerju, gospodje niso imeli takih očitnih  pomislekov.  In to ne glede na  okrvavljene roke omenjenih dveh patronov. Torej, kardinal  Rode je bil v svoji izjavi za  tednik Družina zelo jasen in neizprosen: "Ç'a ira loin," je pribil po francosko. Zraven je dodal še slovenski prevod: "To bo šlo daleč."
*****
In res je šlo. Ko je prišel predsednik vlade Pahor v Vatikan, je bil očitno deležen intenzivnega pranja možganov s strani Rodetovega prijatelja kardinala Tarcisija Bertoneja, ki se je končalo tako, da je začel kazati znake popuščanja.
*****
Kakorkoli, Gulič še niti ni dobro začel z delom, tako da v resnici sploh  ne vemo, kako bi  pod njim dejansko potekalo vodenje urada za verske skupnosti. Slovenija se tudi ne vmešava v imenovanja v Vatikanu. Na vsak način pa sedaj,  ko nam Papeška država diktira, kdo naj ne bi bil direktor urada za verske skupnosti v tej državi, podpiram Guliča! 




Ni komentarjev: