14/08/2022

Odrešenik grešnikov

Hvaležen sem našemu Gospodu Kristusu Jezusu, ki mi je dal moč: s tem da me je postavil v službo, me je namreč imel za vrednega zaupanja, 13 čeprav sem bil prej bogokletnik, preganjalec in nasilnež. Vendar se me je usmilil, ker sem delal v neveri, iz nevednosti – 14 in milost našega Gospoda je bila izredno bogata, z njo pa v Kristusu Jezusu vera in ljubezen. 15 Zanesljiva je tale beseda in vredna popolnega sprejetja: Kristus Jezus je zato prišel v svet, da bi rešil grešnike, med temi pa sem prvi jaz. 16 Usmilil se me je zato, da bi Kristus Jezus najprej na meni pokazal vso potrpežljivost za zgled tistim, ki bodo verovali vanj – za večno življenje. 17 Kralju vekov pa, neminljivemu in nevidljivemu, edinemu Bogu čast in slava na veke vekov. Amen.
(1Tim 1,12-17)

Naš Bog je prav neverjeten in nenehno preseneča, saj "kliče v bivanje stvari, ki jih ni,"  (Rim 4,17) in uporablja za izpolnitev svojega načrta   ljudi, ki so videti povsem neprimerni za izpolnitev naloge.  

Apostol Pavel je sam priznal, da ga je Gospod Jezus poklical v službo, čeprav je bil bogokletnik, preganjalec in nasilnež. Preganjal je kristjane, jih silil k preklinjanju svetega imena Jezus in celo sodeloval pri njihovem ubijanju. V Apd 7,58 ga vidimo, kako je varoval oblačila Štefanovih morilcev (kdor straži, je prav tako kriv kot tisti, ki ubija), v Apd 8,1.3 pa ga srečamo, kako vlači kristjane v ječo. Toda stvar se je obrnila na glavo, kajti Pavla je srečala tista čudovita, nenadna in presenetljiva Božja milost, ki je povsem spremenila njegovo življenje. Pavel je živ dokaz, da je prišel Jezus Kristus v svet odrešit grešnike, celo takšne s krvavimi rokami, kot je bil Savel - Pavel. Ali pa take, kot je bil desni kriminalec iz Lk 23,40-43, ki je edini, s strani Jezusa, kanonizirani svetnik Božje cerkve: "Resnično, povem ti: Danes boš z menoj v raju." (Lk 23,43b) Kadar in kjer Bog deluje, takrat in tam zanesljivo deluje. Vendar pa on ne deluje tako, kot bi hoteli mi, ampak v skladu s svojo voljo in s svojim načrtom. John Newton  (1725-1807) je bil pomorščak, ki se je ukvarjal z   dejavnostjo, ki danes upravičeno velja za sramotno, to je trgovina z afriškimi sužnji. Tudi on je doživel spreobrnjenje, podobno kot apostol Pavel, zato je danes znan po pesmi Amazing Grace, a ne le po njej. Brezbožni pomorščak je postal anglikanski duhovnik in podpornik Williama Wilbeforcea  pri njegovem boju proti suženjstvu. Vse po milosti, oziroma, kot pravi sam Newton: "Sama milost ima dovoljšnjo moč, da lahko pretrga grešnikovo sužnjevanje zlu."

Bogu hvala za njegovo neskončno milost!

Ni komentarjev: