13/11/2022

Življenje v luči


To pa je oznanilo, ki smo ga slišali od njega in vam ga oznanjamo: Bog je luč in v njem ni nobene teme. 6 Če rečemo, da smo v občestvu z njim, pa kljub temu hodimo v temi, lažemo in ne ravnamo v skladu z resnico. 7 Če pa hodimo v luči, kakor je v luči on sam, smo med seboj v občestvu in kri njegovega Sina Jezusa nas očiščuje vsakega greha. 8 Če rečemo, da smo brez greha, sami sebe varamo in resnice ni v nas. 9 Če pa svoje grehe priznavamo, nam jih bo odpustil in nas očistil vse krivičnosti, saj je zvest in pravičen. 10 Če rečemo, da nismo grešili, ga delamo za lažnivca in njegove besede ni v nas.    (1Jn 1,5-10)

Naš odlomek se začne precej podobno kot Janezov evangelij. V obeh primerih imamo poudarjen kontrast med lučjo in temo. V evangeliju je edinorojeni utelešeni Božji Sin Jezus Kristus Luč, ki sveti v temi tega sveta,  toda tema ga noče sprejeti (cf. Jn 1,4 ss.). 

Tisti, ki se imamo za vernike, smo soočeni z izbiro: ali hoditi v luči, torej priti pred Boga,  mu odpreti svoje srce in mu priznati svoje grehe, ali hoditi v temi, zanikajoč, da smo grešniki. Kontrast med lučjo in temo je neločljivo povezan s kontrastom med tistimi, ki ravnajo v skladu z resnico in se strinjajo z Bogom glede svoje grešnosti  ter tistimi, ki postavljajo Boga na laž in hodijo v temi. Slednji ne hodijo z Bogom, ne glede na to, kaj trdijo. 

Neizogibna resnica je, da kristjani grešimo, zdravilo za greh pa je priznanje, ki ima za posledico, da smo očišče(va)ni s krvjo Jezusa, Božjega Jagnjeta, ki odvzema greh sveta. To je za nas dar, ki prihaja od Boga.  Ker je Jezus s svojo smrtjo na golgotskem križu v polnosti plačal za naše grehe in ker je Bog pripoznal Jezusa kot svojega pravega Sina, ko ga je obudil od mrtvih, Bog, ki je zvest in pravičen,  zagotavlja odpuščanje in očiščenje vsem, ki  prizna(va)jo svoje grehe. 

Bogu hvala za ta njegov neprecenljivi dar! 

Ni komentarjev: