13/03/2023

Znanstvenik pravi, da je posmrtno življenje nemogoče, toda...

Dr. Sean Carroll, kozmolog in profesor fizike na Kalifornijskem tehnološkem inštitutu, meni, da je po temeljitem preučevanju fizikalnih zakonov končal razpravo o posmrtnem življenju. Sam namreč trdi, da so »fizikalni zakoni, na katerih temelji vsakdanje življenje, popolnoma razumljivi« in da se vse dogaja v okviru možnosti. Pravi, da bi za obstoj posmrtnega življenja zavest morala biti nekaj, kar je popolnoma ločeno od našega fizičnega telesa, kar pa ni. Namesto tega je zavest na zelo osnovni ravni niz atomov in elektronov, ki nam v bistvu dajejo naš um. Zakonitosti vesolja tem delcem ne omogočajo, da bi delovali tudi po našem fizičnem koncu, meni dr. Carrol.

Povedal je: »Trditve, da neka oblika zavesti ostane tudi po tem, ko naše telo umre in razpade na atome, ki ga sestavljajo, naletijo na eno veliko, nepremagljivo oviro: fizikalni zakoni, na katerih temelji vsakdanje življenje, so popolnoma razumljivi in v okviru teh zakonov ni načina, da bi informacije, shranjene v naših možganih, ostale tudi po naši smrti.«


Trditve dr. Carrolla, ki se nanašajo popolnoma na materialni svet, vsekakor držijo in se lahko z njimi popolnoma strinjam(o). S to trditvijo bi se zagotovo strinjal tudi grški filozof in učenjak  Demokrit, ki je menil, da je človekova duša sestavljena iz atomov in se po smrti posameznika razgradi. S tem, kar pravi dr. Carroll imajo lahko težave pripadniki panteističnih verstev, ki enačijo duhovni in materialni svet ter menijo, da je narava božanska in božanstvo narava. Če smo torej samo atomi in elektroni in če je  duša sestavljena iz teh in drugih elementarnih delcev, potem posmrtno življenje res ni mogoče. Tudi živali imajo določene oblike zavesti, pač glede na vrsto, pa zato kristjani ne trdimo, da so deležne večnega življenja.

Kristjani nimamo problema z načinom, na katerega dr. Sean Carroll razume posmrtno življenje, saj ne verjamemo v takšno vrsto posmrtnega življenja, kot si ga predstavlja in opisuje on. Apostol Pavel dobro loči med duševnim in duhovnim (cf. 1Kor 2,13-15. 15,44-46). Duhovno ni sestavljeno iz atomov, enako kot tudi Bog ni sestavljen iz atomov. Bog je neustvarjen in ni niti del stvarstva, niti stvarstvo samo, niti podaljšek stvarstva, pa tudi stvarstvo ni podaljšek Boga. Človekova duša, ali bolje rečeno duh (pnevma), je sicer ustvarjena, ustvari, oziroma "vdihne" jo Bog, a ni sestavljena iz snovi, torej iz elektronov, atomov in drugih elementarnih delcev, zato ne pripada svetu narave, ampak nadnarave. Duša (duh) je tisto, kar preživi tudi po posameznikovi fizični smrti. 

Zato  bi trditev dr. Carrolla, da je posmrtno življenje nemogoče, veljala le v primeru, če bi dušo, oziroma duha sestavljali atomi in drugi delci, kristjani pa s tem nimamo problema, saj ne verjamemo, da bi bilo duhovno sestavljeno iz materialnih delcev. 

Ni komentarjev: