29/08/2018

O čem pripoveduje 3. Mojzesova knjiga?

Tretja Mojzesova knjiga, imenovana tudi Levitikus, je za mnoge prav dolgočasen spis. Govori namreč o daritvah in žrtvah ter drugih opravilih in dolžnostih starozaveznih izraelskih duhovnikov.

V resnici gre za veliko več. O tem piše Nicholas Davis v svojem članku z naslovom What The Book of Leviticus is about - In one Minute:

Bog je svet, mi pa nismo. 3. Mojzesova knjiga nam na vsaki strani kristalno jasno predstavlja Božjo svetost. Ta zahteva kri, kajti za očiščenje svojih grehov potrebujemo kri drugega.

Žrtvovanjski sistem, o katerem toliko beremo v Stari zavezi, je služil kot dnevni in letni opomnik za ljudi Izraela, ki jih je spominjal, da potrebujejo boljšega srednika od Mojzesa in boljšo zavezo od stare. Potrebovali so Jezusa in novo zavezo.

Nemogoče je, da bi kri volov in kozlov odvzemala grehe (Heb 10,4). Duhovnik je stal vsak dan v službi in daroval iste žrtve, »ki nikoli ne morejo odvzeti grehov.« (Heb 10,11)

Jezus Kristus je naš veliki duhovnik, ki je za nas z eno samo daritvijo za grehe žrtvoval samega sebe na križu, in zdaj posreduje za nas (Heb 7,25. 10,12). Skratka,  3. Mojzesova knjiga pripoveduje v resnici o Jezusu.

(Prevod: Dizma)
KLIK za dostop do izvirnika >>>

Ni komentarjev: