17/06/2020

Sprava med rasami



Svet se danes (pravzaprav ne le danes) sooča z medrasnimi napetostmi, ki so letos znova eskalirale, tokrat po uboju Afroameričana Georgea Floyda v Minneapolisu. Na mizo so položeni različni recepti, kako doseči medrasno spravo: sociološki, psihološki, politološki, filozofski in podobno. Toda, ali lahko vsi ti dobri nasveti res prinesejo spravo med rasami? Glede na trditve najrazličnejših aktivistov s(m)o za vse zlo na svetu krivi pripadniki evropske, oziroma kavkazijske rase. Toda, ali so ostali res sama čista angelska bitja?

Danes se na veliko govori o socialni pravičnosti. To frazo uporabljajo tudi (pre)mnogi cerkveni voditelji. Kakorkoli, tudi v Svetem pismu najdemo koncept pravičnosti, saj je Bog pravičen in pošten. Toda ta koncept ni tisto, kar bi nekateri radi, da bi bilo.

Ameriški pastor in teolog dr. Voddie Baucham je  januarja lani podal recept za  spravo med kristjani različnih ras, pri čemer ne gre za njegovo osebno pogruntavščino, ampak je stvar zapisana v Svetem pismu in sicer v 2. poglavju Pisma Efežanom. Pri tem je posebej izpostavil vrstici Ef 2,10.11, kjer pravi: "Njegova stvaritev smo, ustvarjeni v Kristusu Jezusu za dobra dela; zanje nas je Bog vnaprej pripravil, da bi v njih živeli. Zato pomnite, da so vas, ki ste v mesu pogani, ti, ki se imenujejo obrezane, a so obrezani z roko v mesu, nekoč imenovali neobrezane." Medrasne sprave ni treba doseči, ker jo je že vzpostavil naš Gospod Jezus Kristus, treba si jo je le prisvojiti.

Ni komentarjev: