19/05/2022

Protestantski pogled na vice

Nauk o vicah ali purgatoriju je zelo pomemben nauk Rimsko - katoliške cerkve, saj je povezan z molitvami in mašami za rajne ter z naukom o odpustkih. V Kompendiju - Katekizmu katoliške cerkve beremo o tem naslednje  (VIR >>):

Kaj so vice?

 Vice so stanje tistih, ki umrejo v božjem prijateljstvu, a čeprav jim je njihovo večno zveličanje zagotovljeno, še vedno potrebujejo očiščenja, da bi vstopili v nebeško blaženost.

 Kako moremo pomagati dušam v vicah pri očiščevanju?

 V moči občestva svetih morejo verniki, ki še potujejo na zemlji, pomagati dušam v vicah tako, da zanje molijo in predvsem darujejo evharistično daritev, pa tudi miloščino, odpustke in spokorna dela.

Če rimskokatoliške apologete vprašamo, od kod je prišel ta nauk, nam bodo povedali, da je  cerkev te stvari verovala od najzgodnejših časov. Ali jih je res? O tem govori v zgornjem videu protestantski teolog dr. Gavin Ortlund.

In še en predlog! O nastanku in  razvoju nauka o vicah si lahko v slovenskem prevodu preberete naslednjo knjigo:  Jacques Le Goff, Nastanek vic. Studia humanitatis, Ljubljana 2009 


Ni komentarjev: