01/05/2022

Naš odvetnik

Otroci moji, to vam pišem zato, da ne bi grešili! Če pa že kdo stori greh, imamo pri Očetu zagovornika, Jezusa Kristusa, pravičnega. On je namreč spravna daritev za naše grehe, pa ne le za naše, temveč tudi za ves svet. Da smo ga spoznali, spoznavamo po tem, če se držimo njegovih zapovedi. Kdor pravi: "Poznam ga," pa se njegovih zapovedi ne drži, je lažnivec in v njem ni resnice. V tistem pa, ki se drži njegove besede, je Božja ljubezen resnično postala popolna. Po tem spoznavamo, da smo v njem. Kdor pravi, da ostaja v njem, je dolžan tudi sam živeti tako, kakor je živel on. 
(1Jn 2,1-6)

Odpuščanje grehov, ki smo ga deležni po Kristusu, ne odpravlja naših dolžnosti do izpolnjevanja Božjih zapovedi. Poznati Jezusa Kristusa pomeni tudi prizadevati si biti njemu podoben. Biblični izraz "poznati nekoga" je več kot le bežno poznavanje, saj vključuje ljubezen in tesno vez s to osebo. 

V takšno osebno poznavanje Jezusa Kristusa je vključeno tudi to, da se držimo njegovih zapovedi, oziroma njegove besede. Rezultat takega poznavanju Kristusa je popolna ljubezen v posamezniku; ta nas sicer ne naredi  brezgrešne, ampak  je  vtisnjena v tistih, ki po njej živijo. Kdor koli si domišlja, da je od Boga prejel odpuščanje, a zavrača dar poslušnosti v ljubezni kot nepotreben, je po besedah apostola lažnivec. Takšna oseba si je izdelala za odrešenika  ponarejenega "kristusa", ki je brezbrižen do pravičnosti. Poslušnost zapovedim nas ne opravičuje pred Bogom, je pa zunanji dokaz, da smo nanovo rojeni. 

V našem odlomku torej apostol Janez opominja kristjane k poslušnosti zapovedim, a se obenem zaveda, da je v nas še vedno prisotna stara grešna narava. Zato nas spodbuja, da se ne oziramo toliko vase, ampak se obrnemo na našega nebeškega odvetnika Jezusa Kristusa, ki je s svojo popolno žrtvijo na križu dosegel spravo med Bogom in izvoljenimi z vsega sveta. Njegova žrtev ne potrebuje nobenega dopolnila ali dodatka. On nas zagovarja pred Bogom nebeškim Očetom, zato se lahko po njem  ob vsakem času bližamo Božjemu prestolu. Zatorej "uprimo oči v Jezusa, začetnika in dopolnitelja vere." (Heb 12,2)  Osredotočimo svoj pogled nanj, ne v našo notranjost. Ob vsakem času pristopajmo k prestolu milosti, kjer nas čaka pomoč! On je bil usmrčen za naše grehe in je s svojim vstajenjem dokazal, da je resnični Odrešenik.  Jezus je naš popolni odvetnik in zagovornik. Njemu slava na veke! 

Ni komentarjev: