22/09/2022

57 kitajskih kristjanov išče azil na Tajskem

Slika je simbolična. Dostop do vira slike >>
Kitajska je kontroverzna država, ki  pod vodstvom komunistične partije razvija kapitalistično gospodarstvo. Kot se za državo, v kateri vlada tovrstna politična organizacija spodobi, se v njej temu ustrezno spreminja odnos režima do pravic in svoboščin državljanov. Obdobjem odjuge zato redno sledijo ohladitve. Nekaj takega se je v tej državi zgodilo z nastopom Xi Jinpinga, ki je prišel leta 2012 na čelo partije, naslednje leto pa na čelo države. Ker sta tovarišu Xiju po ustavi pripadala le dva predsedniška mandata, je leta 2018 ta problem uredil tako, da so ustavo spremenili, Xi pa lahko sedaj vlada dosmrtno. 

S Xi Jinpingovim prihodom na oblast so se za kristjane začele stvari spreminjati na slabše. Odtlej niso več na udaru le tako imenovane ilegalne "hišne cerkve" (ki niso nujno hišne, saj lahko ponekod štejejo tudi tisoč vernikov), ampak tudi režimsko požegnane "patriotske" cerkve. 

Leta preganjanja so nekatere kristjane prepričala, da vzamejo pot pod noge in se izselijo v tujino.  Tako je v preteklem mesecu pribežalo na Tajsko sedeminpetdeset kristjanov in zaprosilo za politični azil. Že prej so zaprosili za azil v Južni Koreji, a ga tam niso dobili. Svoja življenja v stari domovini so opisali kot turbulentna in pod stalnimi grožnjami - celo potem, ko so po letu 2019 zapustili Kitajsko. Njihova cerkev v Shenzhenu (blizu Hongkonga) je doživljala stalno nadlegovanje s strani oblasti, plenjenje računalnikov in Svetih pisem itn. 

Molimo za te brate in sestre ter za vso preganjano cerkev na Kitajskem in drugod po svetu. Molimo tudi, da Bog spreobrne vse sovražnike Jezusa Kristusa! 

Ni komentarjev: