01/01/2023

Pogled nazaj in blagoslovljeno leto 2023!

 Kralju vekov pa, neminljivemu in nevidljivemu, edinemu Bogu čast in slava na veke vekov. Amen.  (1Tim 1,17)

V letu, ki je za nami, smo marsikaj doživeli. Najboljša novica je bržkone ta, da se je umirila Covid kriza, ki nas je pestila dve leti. Seveda pa s tem v zvezi še ne vemo, kaj nas čaka. Razni vedeževalci marsikaj napovedujejo, njihove napovedi pa povzemajo celo  časniki, ki se imajo za resne, na primer Delo, kar je pravzaprav neresno. Govorimo lahko namreč samo o tem, kaj je bilo, ne vemo pa, kaj se bo zgodilo: "Človek ne ve niti za svoj čas: kakor se ribe ujamejo v pogubno mrežo, kakor se ptice ujamejo v past, tako se zapletajo ljudje v hudem času, ki jih hipoma zadene." (Prd 9,12)

Na trenutke je videti, kot da se izpolnjuje Jezusova prerokba: "Ljudje bodo hirali od strahu in pričakovanja tega, kar pride nad ves svet." Lk 21,26) Pred približno tridesetimi leti je bilo dosti govora o koncu zgodovine, zgodovina pa se še kar dela pred našimi očmi. Svet govori o miru in kako si želi miru,  v naši bližini pa že deset mesecev divja vojna med dvema slovanskima in "krščanskima" državama, ki ji še ni videti konca. Ljudje imamo sicer na splošno zelo radi mir, a določenih političnih in drugih ambicij se ne da doseči z mirom, zato silneži posegajo po "drugačnih sredstvih". Vojna in napačne kalkulacije politikov so nas za nameček pahnile še v energetsko in prehrambno krizo. 

V letu 2022 je bilo na tem spletniku pet objav manj kot lani in predlani. Tudi to je bila posledica konca najhujše Covid krize in mojih daljših odsotnosti od doma. Pred vsakim odhodom sicer napišem (ali še pogosteje) prevedem po več prispevkov za vnaprej, ampak na koncu zelo rado kaj zmanjka. Tudi prevajanje misli različnih teologov ni mačji kašelj. Ko stvar objavim, velikokrat ugotovim, da bi se dalo narediti bolje. Naj mi bo oproščeno! 

V letu 2022 je umrlo nekaj znanih oseb. Pri tem bi izpostavil britansko kraljico Elizabeto II., znamenitega nogometaša Peléja in nekdanjega rimskega škofa Benedikta XIII. Vsi trije so dočakali lepo starost. Toda, ko berem osmrtnice, vidim, da umirajo tudi mladi ljudje,  nekateri zelo mladi. Dokaz, da so naša življenja krhka in nepredvidljiva, smrt in Božja sodba pa zanesljiv konec našega zemeljskega popotovanja. Bog je kralj vekov, njegova časovnica pa je nam umrljivim človeškim bitjem nedoumljiva. 

Ob koncu želim vsem, ki kdaj obiščete ta blog, ali "po naključju" (pravzaprav ne verjamem  v naključja) berete ta sestavek, mirno, zdravo in blagoslovljeno leto 2023, predvsem pa, prosto po Trubarju, milosti, miru, usmiljenja in pravega spoznanja Boga po Jezusu Kristusu! 


Ni komentarjev: