22/04/2023

Je Luther res sprožil sodobni sekularizem?

 
Iz rimskokatoliških krogov prihajajo redno različne dezinformacije na račun protestantizma in še posebej Martina Luthra. Pri njih pravzaprav ne gre za očitne izmišljotine, ampak bolj za polresnice, ki znajo biti še bolj zavajajoče kot laži. Ena takih cvetk je npr., da je bil Luther nominalist in naj bi bilo vse, kar je pisal in govoril, posledica njegovega filozofskega nominalizma, končna posledica tega "dejstva" pa naj bi bil sodobni sekularizem. 

Za Luthra so značilne  mnoge provokativne izjave, ki se jih da, če jih potegnemo iz konteksta, zelo lepo uporabiti, oziroma zlorabiti. Vzemimo dva primera: "Razum je vlačuga, največji sovražnik vere," ali pa: "Drzno gréši, toda še drzneje veruj in se raduj v Kristusu." Je bil Luther res tako proti razumu, s čimer naj bi vplival celo na sodobno pretiravanje z  emocionalnostjo? In ali je res spodbujal ljudi, naj bolj grešijo? V anglosaškem svetu imajo pregovor: "Text  without a context is a pretext for a prooftext," ali poslovenjeno: "Tekst izven konteksta je izgovor, da nekaj dokažeš." Iz takih in podobnih iztrganih citatov dobimo res grozno mineštro!

O vsem tem in še o drugih očitkih je v dveh zgornjih videih govoril ameriški evangeličansko-luteranski teolog dr. Jordan Cooper.  Komentiral in ovrgel je klasične rimske obtožbe na račun Luthra in reformacije, ki jih je v nekem pogovoru navedel  Alexander Wiseman, član Duhovniškega društva Pija X. (SSPX). 

Ni komentarjev: