30/10/2023

Teologija za strto cerkev: kaj se je zgodilo z reformacijo?

 
Danes je predvečer dneva reformacije, zato sem se odločil, da posredujem ta zelo poučen video, da bi videli določene stvari v zvezi s tem, kaj se danes dogaja z reformacijo ter jih ovrednotili. 

Na začetku naj pojasnim, kaj naj bi bila v našem primeru strta ali zlomljena cerkev. To so tisti kristjani, ki jih je strla ali zlomila sodobna evangelijska cerkev, ki je manj evangelijska kot "postavna".  Naj sedaj definiram pojem postavna cerkev. To je cerkev, ki sicer začne z evangelijem, nadaljuje pa s postavo. Začne nekako takole: "Pridite, grešniki, k Jezusu, saj vas ima tako rad!" Ko pridejo grešniki k Jezusu, taka cerkev od njih nenehno zahteva popolnost, perfekcionizem v vseh pogledih in jih hrani skoraj izključno s postavo, zapovedmi, pa ne le s tistimi, kot so zapisane v Bibliji, ampak tudi s takimi na novo izumljenimi, kot na primer: kristjan ne sme uživati nobenega alkohola (Biblija v resnici svari pred pijančevanjem, kozarca vina ali piva pa ne prepoveduje), ne sme kaditi (kot nekadilec naj pripomnim, da v bibličnih časih v bibličnih deželah niso poznali tobaka, a vendar) itn. Seveda je prav, da se v cerkvi oznanja postava, toda z njo vštric je treba oznanjati tudi evangelij. Bolan človek ne potrebuje le lepih nasvetov in pravil nasvetov za zdravo življenje, ampak tudi zdravilo. Brezgrešnost tostran večnosti je iluzija. Kaj se je torej  zgodilo z reformacijo, ki je pred petsto leti na novo odpihnila prah z evangelija, da se nam danes dogajajo podobne stvari kot v nereformirani rimski cerkvi?

O tem se je v zgornjem videu pogovarjala skupina reformiranih in evangeličanskih pastorjev ter teologov: Brad Kafer, dr. Rod Rosenbladt, Erick Sorensen, Ted Rosenbladt in  Joshua Simpkins, ki je usmerjal pogovor.  

Ni komentarjev: