17/10/2019

Saudova Arabija se odpira



To, kar vidite na zgornji fotografiji, so ruševine starodavne cerkvene stavbe iz 4. stoletja, ki so jo arheologi odkrili v 80. letih prejšnjega stoletja. Ker gre za zgradbo na ozemlju Saudove Arabije, države, v kateri je strogo salafistična  verzija Mohamedovega nauka edina uradno priznana religija, je ta stavba, podobno kot druge podobne razvaline, nedostopna tako za morebitne domače kot za tuje obiskovalce. 

V tej državi s strogo šerijatsko zakonodajo sicer živi na stotisoče tujih delavcev krščanske veroizpovedi, predvsem iz Filipinov in nekaterih drugih azijskih držav ter Afrike, ki jim je prepovedano vsakršno bogoslužno ali molitveno sestajanje.  Če oblasti dobijo saudskega državljana, ki bi sprejel krščanstvo (ali katero drugo vero), ga brez pardona doleti smrtno kazen.

Toda tudi režim v tej zelo bogati, nazadnjaški državi se je odločil, da se začne počasi odpirati svetu. Pri tem pa morajo biti krščanski turisti pozorni, da ne prinesejo s sabo več kot enega izvoda Svetega pisma za zasebno rabo. Pri tem je strogo prepovedano, da bi kdo  ta izvod javno pokazal. V primeru, da kdo prinese več Svetih pisem, bo strogo kaznovan.


Vir slike in besedila: Barnabas Fund

Ni komentarjev: